2010.10.22. 18:40 Szerző: piefke

A vén csataló felvitaminozása

Gyurcsány döntött: az MSZP-ből akarja létrehozni a Magyar Modernitás Pártját!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Kb. azt, hogy a régi, megroggyant, betegségek gyötörte és bátorságát veszett csatalovat kell annyira feltuningolnunk, hogy az a siker reményével vehesse majd fel a harcot 2014-ben a Fidesz-tankkal! …Ló, kontra tank: ezt már láttuk.

A feladat „minimum nem lesz egyszerű”!!!

…De mivel indokolta Gyurcsány ezt a döntést? Leginkább azzal, hogy egy új párt létrehozásával tovább osztódna, aprózódna a „nem-Fidesz oldal”…

Valóban így lenne?

Nem!

Azért nem, mert jelenleg a gyakorlatban nem is létezik „Nem-Fidesz oldal”, ugyanis a létezés aktivitást, erőt, szervezőkészséget, tematizálóképességet jelent – ilyesminek pedig ma nyoma sincs, tehát: nem létezik az, aminek a „továbbosztásáról” Feri beszélt! Ebből következően: megosztásról sem beszélhetünk – éppen hogy létre kell hozni az erőt! És ha egyszer az létrejött, akkor onnantól elkezdi magához vonzani mindazokat, akik valóban képesek és készek tenni is érte. A mai „látszaterők” pedig teljesen marginalizálódnak: egy tetterős és tematizáló Modernitáspárt mellett ugyan ki figyel egy fonnyadt MSZP-re, vagy egy semmilyen LMP-re? És ugyan kiket „osztanak meg” ezek? „Makacs és meggyőződéses híveik” – „nyuggerek”, „nosztalgiaszocik”, „ökobolondok” - pedig nem tehetnek majd mást 2014-ben, mint hogy az új, modern pártra szavaznak, hiszen az hitelesebb lesz még a szemükben is, mint a halott MSZP, vagy a 4 év alatt semmit sem tett LMP. Maradna a döglött MSZP senkit sem érdeklő „tisztikara” és az a pár tucat LMP-főnök – párszázan. Az ő szavazataik meg vesszenek nyugodtan kárba: ha ezen a párszáz szavazaton múlik a Magyar Modernitás Jövője, akkor úgyis elkúrtunk valamit!

…Továbbá azzal is indokolta Gyurcsány az MSZP-n belül maradást, hogy egy új párt megalapítása „árulás lenne”! De Feri, nem jól emlékszünk, hogy éppen téged árult el az MSZP? Árulókat elhagyni pedig nem szégyen: dicsőség!

Gyurcsány úgy tesz, mintha azzal, hogy az MSZP-n belül folytatja le a harcot, elkerülné a ”nem-Fidesz oldal” megosztását, megosztódását. Mintha azzal, hogy „marad az MSZP!”, eleve minden nem-fideszes automatikusan betagozódna ide, elfelejtené, hogy létezhetnek már megoldások is, elfelejtené, hogy miért nem akart korábban az MSZP-hez közeledni, elfelejtené, hogy az MSZP mindenkor eleve e megosztottság és a megoszthatóság melegágya volt és az is lesz, amikortól Gyurcsány elindítja a belső offenzíváját.

Nem legyenek illúziók: ha ezt az utat fogjuk járni, akkor a „nem-Fidesz oldal” megosztott lesz, több pólusú, több politikai csoportosulás – nota bene: párt – fogja lefedni. Lesz az MSZP - de ez a hagyományai, a benne maradó egyes tagok és vezetők mentalitása, személye miatt eleve választhatatlan és vállalhatatlan lesz sok, egyébként a Fideszt a háta közepére sem kívánó ember számára. Olyanok számára, akik pedig erőt tudnak-tudnának adni egy új politikai csoportnak – de az MSZP-nem nem fognak adni, mert herótjuk van attól, amit az megtestesít és amitől az sosem fog tudni teljesen megszabadulni!

Gyurcsány elvégzett néhány „politikai alapműveletet”. Kiszámolta, hogy hány támogatója van most a szociknak, hogy mekkora aktivistabázisa van, stb. De elfelejtette, hogy a jelenlegi magyar politikai tér megértéséhez nem elég immár a szokványos „alapmatek”: ehhez új, felsőbb matematika kell, amely figyelembe veszi az „MSZP-n kívüli attraktorokat” is. Hiszen új erő, új lendület csak az MSZP-n kívülről jöhet, mert ha az MSZP-n belül is lenne, akkor nem itt tartanánk, akkor nem jutottunk volna ide. Az MSZP-n kívüli attraktorok – magyarán: a tehetséges, demokrata ízlésű, modern fiatalok – pedig egyszerűen nem kezdenek el szimpatizálni egy olyan „ősbölénnyel”, mint az MSZP. Az jelent számukra gyakorlatilag mindent, amit utálnak: maradiságot, tudatlanságot, önzést… Persze, a Fidesz is ilyen, de az utóbbi 8 év az MSZP-é volt és ebben a 8 évben nőttek fel az említett fiatalok – és utálták azt, ami körülvette őket. Átverve érezték magukat és az átverő éppen az MSZP volt!

Feri, te csatlakoznál azokhoz, akik átvertek?

Na látod!

Illetve: dehogyis látod – hiszen arról beszéltél, hogy olyan pártot akarsz, ahol „amit eldöntöttünk, ahhoz tartjuk magunkat. Akik kisebbségben maradnak, nem úgy gondolják, hogy ők ezzel vereséget szenvedtek. Fegyelmezetten együtt csináljuk tovább...” Márpedig az MSZP sosem volt ilyen párt: ahogy "eldöntöttetek valamit", azonnal elkezdtek ellene áskálódni azok, akik a döntéssel sértve érezték magukat… Feri, te tudod a legjobban, hogy ez ment ott mindig – hiszen téged is így tettek lapátra: megegyeztetek, hogy lesz modernizálás, lesznek reformok, lesz nyugatosság és ahogy ez elhangzott, már el is kezdtek ellened dolgozni mindazok, akiknek ez nem smakkolt… Legalább a saját „halálodból” tanulhattál volna, hogy milyen párt az MSZP és milyenek azok, akik benne vannak!

Persze, lehet, hogy ravasz vagy! Lehet, hogy az a terved, hogy kiszorítod ezeket az alakokat a pártból… Csakhogy. Akkor tudnád ezt megtenni, ha erős lennél, erőt pedig csak kívülről kaphatsz – viszont kívülről, ahogy volt róla szó fentebb, nemigen fognak jönni az igazán erősek, akik igazán tehetségesek! Akkor mitől, kiktől leszel erős, mitől lesz erőd kiszorítani a hülyéket és aljasokat? Netán megrendezed a „hosszú kések éjszakáját” és lemészároltatod őket, mint Hitler?

A „technológiai sorrend” épp fordított: előbb kell bevonzani az újakat, megszólítani tudni őket, vonzó alternatívát, lehetőséget kínálni nekik, aztán leszel erős – általuk!

Én azt tenném a helyedben, hogy mindenek előtt megszólítanám azokat, akik tudást, szervezőerőt, tehetséget, vonzerőt – „szexepilt” – adhatnának egy valódi modern erőnek, hogy „Jöjjetek, mert nélkületek, anélkül, ami a ti fejetekben van, szart sem ér az egész! Jöjjetek és vezessétek ti az országot: adjatok neki új programot! Nem én vagyok-leszek itt a Főnök: azok ti lesztek, közületek fog valaki azzá válni – és csak a szócső vagyok, az „indítómotor”…

Ezeket a szavakat vártam-vártuk tőled ma. Ezek a szavak kezdhetnék el megmozgatni, elgondolkodásra bírni az erőt adó fiatalokat. Ha érezhetnék, hogy valóban rájuk van szükség és hogy valóban ők dönthetnének a „Hogyan tovább?”-ról. Akkor kezdene el bennük feltámadni az, amit szabadságigénynek nevezünk, mert az attól támad fel, ha nyílik előtte megvalósulási terep.

A szabadság nem valami fantomfogalom – ahogy te is kezelted azt ma. Nem valami „öncél”. A szabadság azt jelenti, hogy amit jónak, célszerűnek, eredményre vezetőnek tartok, azt a gyakorlatban is kipróbálhatom. Ahhoz társakat szerezhetek és ahhoz támogatást kaphatok. A szabadság csak egy szó, az nem fog itt senkit sem mozgósítani. De ha a tervezés első pillanatától kezdve tartunk igényt a valóban hozzáértők, a valóban „nagy koponyák” aktív részvételére – és arra, hogy ők irányítsák a folyamatot – akkor mindent megkaphatunk, amire csak szükségünk lesz! Azt kell meghirdetni, hogy „Gyerekek, tervezzünk meg egy ésszerű Magyarországot - és aztán építsük is fel!

…A többiek pedig automatikusan fognak odahúzni, ahol az igazi erőt-tetterőt érzik.

És az nem a Fidesz lesz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr752391542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kolonc 2010.10.25. 12:16:12

A pénteken zászlót bontott sokadik Gyurcsány-platform az ex-SZDSZ és ex-MDF neokonjainak gyűjtőhelye kíván lenni. Hogy ez mennyire vonzza majd a célcsoportot, kétséges. - írja a Hírszerző publicistája. És valóban. Én, liberálisként, aki hisz a piacg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása