2010.10.04. 21:41 Szerző: piefke

Egység és kétségek

Október 3-a az Egység Napja! Úgy látszik, maga a Történelem Ura predesztinálta erre: Németországban 20 évvel ezelőtt ezen a napon egyesült az NDK és az NSZK, azóta ez a németek nemzeti ünnepe… Nálunk pedig ezen a napon „egyesült az ország” a Fidesz kezében. Van-lesz is nagy öröm Orbánék köreiben – és lesz majd nagy meglepetés a zemberek körében, utána, hamarosan!

A Fidesz október 3-án megszerezte az ország összes valamirevaló erőforrását, ez jelenti számára az igazi nemzeti egységet: nem az emberek kellenek nekik, hanem az erőforrások. Mert úgy gondolkodnak, hogy ha az erőforrások felett ők rendelkeznek, akkor az emberek gyámoltalanok lesznek és nem tudnak ellenállni. Ez persze hosszabb távon naivitás, de rövid távon működik – és ebből a szempontból az ő következő céldátumuk 2014…

A Fidesz most ugyanúgy az ország választópolgárainak egynegyedére számíthatott és tőlük kapta meg a maximális felhatalmazást, mint tavasszal. Ez persze nem „teljes nemzeti egység”: nem mindenki ért egyet velük és nem mindenki az ő világukban akar élni – de nincs más világ, amelyet választhatnának. Sőt, továbbmegyek: még a saját választóik egy tekintélyes része sem azt a világot akarja, amely pedig el fog jönni hamarosan – és amely világ ugyan a szólamok szintjén egy, a kevésbé sikereseket felkaroló világ lesz, ám a valóságban a sikeresek és jómódúak lesznek a preferáltjai. Már csak azért is, mert Orbán tudja, hogy ott az erő, ott a tehetség – tehát az erőseket és tehetségeseket kell lekenyereznie, akikben amúgy is igen csekély a szolidáris haljam. Ők az egyénileg győztesek: így szocializálódtak és bizony nagyon kevésre értékelik a közösséget és a társadalmi kooperációt – ezzel ugyanis nemigen volt alkalmuk találkozni, pláne annak sikeres formáival. Nincsenek sokan, de ők tarják a kezükben a gazdaság kulcspozícióit, felső-közép szinttől felfelé és ha velük véd- és dacszövetséget köt Orbán, akkor a társadalmi mobilitás „szabályozása” is teljesen az ő kezükben lesz, ők szabják meg a szelekciót és a kontraszelekciót is. Ha valaki fel akar jutni, akkor velük kell meg- és kiegyeznie, őket kell szolgálnia. Aki pedig ellenáll, az marad lent – vagy elhúz az országból! Ez persze hosszabb távon tönkreteszi az ország és a gazdaság versenyképességét, nem használ a teljesítőképességnek és a hatékonyságnak, de egy jó ideig elélhet egy néhányszázezres elit egy egyre inkább leszakadó „nép” felett is… Aztán persze jön az összeomlás – de ki tervez itt tovább másfél-két évtizednél? Maga Orbán sem!

És mit tud kiállítani a magyar társadalom mindez ellen? Jelenleg semmit. Akinek nem tetszik és nem érdeke a fent leírt világ, az egyedül moroghat. De kik is a morgolódók, kiknek nem jön be a Fidesz-világ? Nagyjából két típusnak: 1. azoknak, akiknek a legjobb éveik a Kádár-rendszerre estek és 2. azoknak, akik a rendszerváltás óta lettek felnőttek és nyílt ki nekik a világ. Ez pedig két meglehetősen eltérő jellegzetességekkel bíró csoport. Mármost, ha a társadalomban van két „közeg”, akkor azokat a politikában általában két párt szokta „leképezni”. Ahogy látszik, errefelé tendálnak a dolgok nálunk is: az MSZP még tartja magát az 1. közegben és arra spekulál, hogy a 2. is az övé lehessen. A baj ezzel az, hogy ketteskéék a politikai – és politikusi palettán éppen az MSZP-t utálják a legjobban, éspedig azért, mert annak a világában élték az utóbbi 8 évüket. Langyosság, ötlettelenség, önzés, tehetségtelenség, szervezetlenség, harácsolás… Nagyjából ezekkel a fogalmakkal írják le őket. Ugyan miért támogatnának egy pártot, amely ilyen? Hiszen ezek éppen ellentétesek a fiatalokra jellemző tulajdonságokkal és „ideálokkal”.

No igen: ezek a fiatalok annak idején, 4-5 éve támogattak egy Gyurcsány Ferenc nevű embert, aki ugyan a szocialisták közül jött – de róla akkor azt gondolták, hogy egészen másfelé tart, mint a szocik és hogy az országot is abba az egészen más irányba fogja magával húzni. Tévedtek: nincs az az ember, aki egyedül, megfelelő közeg nélkül képes lenne eljuttatni egy egész országot a modernitásba. Mert kell egy vele egyszándékú közeg – és az MSZP szándékai egészen mások voltak.

A szocialistákkal a legnagyobb baj az volt, hogy a „vezérkar” a saját érdekeit képviselte és ezek az érdekek köszönőviszonyban sem voltak az ország hosszú távú érdekeivel – még a rövidtávúakkal sem! Ezt vette észre a Jónép és ezért hagyta őket a francba…

De nehogy azt higgyük, hogy a Fidesz másképpen van ezzel: ők is ugyanazt csinálták, csinálják és fogják is csinálni, mint a szocik – azzal a specialitással, hogy még azt is elvárnák az országtól, hogy ezért lelkesedjen. Már a sokadik alkalom a magyar történelemben, hogy csak a rosszak között lehet választanunk…

Orbánék rájöttek, hogy jobb az egyeduralom, mint az osztozkodás, ezért nem fognak kegyelmezni a meggyengült, hatalmukat, befolyásukat vesztett szociknak – akik erre úgy reagálnak, hogy a megmaradt pozícióikat igyekeznek megőrizni. Persze azok semmit sem érnek egy „több, mint 2/3-os Fidesszel szemben, „egyenként levadásszák” közülük a veszélyeseket – a többit pedig kollaborációra kényszerítik. Igen naiv bármi mást is feltételezni, abban bízni, hogy „együtt lehet élni” a Fidesszel a „régi módon”. Mert a régi, kiegyezős-felosztós rendszer fennmaradásához egy hatalmon lévő MSZP kellett.

A Fidesz is ugyanazt a gyakorlatot folytatja, mint az MSZP, csak szervezettebben és kíméletlenebbül. Nem hoz ő semmi újat, semmi minőségileg jobbat és modernebbet. Nem fogja tudni a társadalmat sem modernizálni. Ugyanis mindenki csak annyira képes modernizálni, amennyire maga is modern – és a fiúk nem azok. Sőt: valójában talán jobban félnek a modernitástól, mint a szocik.

Fentebb volt szó a két, elvileg Fideszvilág-ellenes csoportról és arról is, hogy két csoport elvileg két párt bázisa lehet.

„Egység”… Hányszor hallottuk már ezt a szót! Be kell látnunk: nem lehet „totális egység” egy olyan társadalomban, ahol két, egymás világát kizáró mentalitás él az emberek fejében. Mert vannak az „eddigi magyarok”, akik félnek a teljesítményt váró jövőtől és vannak a „modern magyarok”, akik alig várják, hogy valaki hagyja már végre őket teljesíteni! Sikeres jövőt csak egy teljesítményorientált Magyarország remélhet – ebből az következik, hogy azoknak kell hatalomra kerülniük, akik ebben az új, modern világban hisznek!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr192345193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása