2010.09.09. 19:51 Szerző: piefke

Fiatal demokraták szövetsége

Követem Orbán Viktort és én is egy népi bölcsességgel vezetem be mondandómat: „Sok lúd között az ember maga is gágogni kezd.

Hogy jönnek ide a libák és mi közük a poszt címében szereplő Fideszhez?

Nos, mindenek előtt a cím nem a Fideszre vonatkozik! Egyrészt őket már nem is így hívják, másrészt amikor még így hívták, akkor is nagy kezdőbetűkkel írták az egyes szavakat…

Itt most másról van szó: nekünk, most, hamarosan meg kell alakítanunk a fiatal magyar demokraták szövetségét, mert ez lehet az az erő – és csak ez lehet az – amely átvéve a közélet és a politika tematizálását, véget vethet a mai nyomulós populizmussal álcázott koncepciótlan kormányzásnak.

Most a libákról és a gágogásról: annak idején, amikor a „klasszikus Fidesz” alakult, a magyarok – és a magyar fiatalok is – egy „puha” diktatúrában éltek, a Kádár-rendszerben, ehhez szoktak hozzá, ez alakította akarva-akaratlanul is a mentalitásukat. És a Kádár-korszak előtt sem voltak igai, nagy és huzamosabb ideig tartó demokrata korszakaink, amelyekben kifejlődhetett és megerősödhetett volna egy valódi magyar demokrata mentalitás. „Antidemokratikus libafarm” volt az ország és benne minden magyar libára ez a környezet hatott. És rászoktunk a gágogásra – ami messze esik a felelős demokrata léttől.

A „régi Fidesz” alapítói sem viselhették teljes joggal a „Fiatal Demokraták” nevet: fiatalanak ugyan fiatalok voltak, de nem voltak – mert nem lehettek a „libafarmon” – igazi demokraták. Honnan is lettek volna? A demokráciát nem lehet pár könyvből és néhány vitaesten elsajátítani: ehhez így szocializáló környezet és tapasztalatok is kellenek, azok meg akkor nem voltak Hegyeshalomtól Vlagyivosztokig… Ők talán azt hitték magukról, hogy demokraták – hiszen a Kádár-rendszer nem volt demokrácia, ők, a Fidesz-alapítók a Kádár-rendszer ellen voltak (mert outsidereknek érezték abban magukat, stb.) és ebből a „felállásból” arra a (téves) következtetésre jutottak, hogy „akkor ők demokraták, mert egy antidemokratikus rezsim ellen küzdenek”.

Mekkora tévedés!

Ugyanis: egy antidemokratikus rendszert fel lehet váltani egy másik antidemokratikussal is, nem csak egy demokratával. A demokrácia pedig nem csak egy „kihirdetett államforma”, nem csupán intézményrendszer, hanem alapvetően és mindenek előtt egy mentalitás: egy ön- és közösségkép. És ilyen kép a „libafarmon” nem alakul ki, pláne nem teljesen és tömegesen!

…Azóta eltelt huszonkét év. Legalább az államforma és az intézményrendszer területén azóta Magyarország „demokratikus külsőt öltött” – és ez bizony megváltoztatta a libafarmot is! „Hivatalosan” mások lettek a „deklarált elvek” és ez sokat erodált a minden oldalról, minden szempontból antidemokratikus korábbi szocializációs közegen is: elkezdhetett szabadon gondolkodni az azóta felnőtté vált generáció!

És ők most itt vannak: demokratábbak minden már korábbi magyar generációnál. Adva van tehát az, ami korábban, húsz éve még nem: a magyar nép egy jelentős és aktivitás, kreativitás terén „nagyon fajsúlyos” hányada már mentalitásában is a demokrataságot hordozza. Rájuk már valóban lehet működő demokráciát alapítani – belőlük már valóban kiállítható az immár a nevet teljes joggal viselő Fiatal Demokraták Szövetsége!

…Ha én politikus lennék, velük, belőlük és általuk szervezném meg a magyar váltópártot – még poénnak is óriási lenne, ha a 2014-es szavazólapokon a Fidesz küzdene a Fiatal Demokratákkal!:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr562284201

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fiatal demokraták szövetsége 2010.09.11. 22:11:23

Követem Orbán Viktort és én is egy népi bölcsességgel vezetem be mondandómat: „Sok lúd között az ember maga is gágogni kezd.” Hogy jönnek ide a libák és mi közük a poszt címében szereplő Fideszhez? Progresszív Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.09.10. 13:40:17

És az nem lehet, hogy orbanviktor felismerte, hogy itt bizony még nem nagy igény van a demokráciára?

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2010.11.13. 20:01:42

Igen, én is vmi ilyesmire gondolok, nem libák, hanem birkákkal van tele az ország. Aki megtehetné - mert helyzetben van - az se tesz semmit, igaz mindent megtettek "drága" politikusaink a rendszerváltás óta, h elvegyék a kedvét a szebb jövő érdekében politizálni vágyó fiatal demokratáknak:( Pedig csakis ez lehetne a kiút: az önerőből szerveződő polgári csoportok, akik talán felvernék a Zembereket a szellemi vegetációból, és rávilágítanák őket, h a demokrácia kurvára nem merül ki abban, h 4 évente x-elnek egyet vagy sem!
süti beállítások módosítása