2010.08.15. 00:53 Szerző: piefke

Nyaralunk, vazze!

Augusztus közepe van, az egész ország ezerrel nyaral: ki-ki (anyagi) tehetsége szerint. Egzotikus tájak, Adria, Balaton… De akinek a pénztárcája maximum egy hosszabb körúti villamosozást enged csak meg, még ő is „lelki-szellemi alapjáratba” kapcsolt ezekre a hetekre. Annyira nyaralunk, vazze, hogy még a Kormány és az Országgyűlés Forradalmi 2/3-a is leállt…

A nyaralásban az a jó, hogy semmivel sem kell törődni, amivel rendesen igen: nincs meló, nincs koránkelés, nincs „fiskális szigor”, nem törődünk a forintárfolyammal: kerül, amibe kerül! Tök- és nunivakarás megy, lazulunk, leszarunk… Idegen tájak idegen illata… Jézusszandál zokni nélkül, tengerben fürdés fürdőruha nélkül – esetleg vízbepisiléssel: ez a nyaraló-üzemmód! 30°C felett megváltozik az agyműködés: ősi, a tudatos gondolkodás előtti állapotok élednek fel: édenkert, esetleg ősközösség…

…De a nyár végén le fog hűlni az idő, mindenki hazasompolyog és a hazafelé vezető úton már elkezd összeszorulni a gyomra. Eszébe jut, hogy „válság”, meg hogy „munkaerő-leépítés”, eszébe jut, hogy „törlesztőrészlet” – erről rögtön a forintárfolyam is, meg hogy mi-ki mozgatja azt és miért…

És már ott is leszünk a sűrű, ragadós, büdös valóságban! Rájövünk, hogy minden bajunk maradt a régiben, nem lett se könnyebb, se jobb. Legalábbis nekünk nem…

Mert vannak, akiknek jobb lett, vannak, akik elérték a céljaikat – igaz, kevesen. Őket úgy hívják: Fidesz.

Jobb lett O. Viktornak: 8 év után sikerült visszatérnie a hatalomba – ráadásul egy teljhatalomba! Hogyan? Na nem azzal, hogy felkészült, hogy alapos, átgondolt kormányzási koncepciót alakított volna ki teamjéve – nem: egyszerűen csak hagyott magában vakon bízni két és félmillió embert.

Jobb lett Sch. Pálnak: egy olyan ember, aki – hogy finoman fogalmazzak – erejét élete során sikerrel állította a mindig aktuális hatalom szolgálatába, pályája megkoronázásaképpen köztársaságunk elnöke lett.

Jobb lett annak a sok „szakembernek”, akik úgy foglalták el a közszféra pozícióit, mint egy huszársvadron – sokszor olyan becsülettel szolgáló „vitézek” helyébe beülve, aki egy-két évtizedes komoly teljesítmény után kaptak útilaput.

Jobb lett azoknak a „tanácsadóknak” is, akik a szakmai megalapozottság és lelkiismeret legcsekélyebb „remanenciái” nélkül osztják az észt - és osztják egymás között a gazdasági pozíciókat, bizonyítva ezzel, hogy mostani kormányunk bizony semmivel sem különb mentalitás terén, mint az a bizonyos „ezerszer elátkozott, rohadt ballib mocsadék banda” volt. Persze, nekik megéri (anyagilag) – nekünk meg nem!

És na igen: jobb lett az IMF-nek is: nem kell tovább bajlódnia a magyarokkal…

…Hazajönnek a nyaralók - és épp egy „szabadságharc” kellős közepén találják magukat! Ez meglepi őket, hiszen a nyár elején még szó sem volt semmiféle háborúról: valami 29 ponttal a fejükben indultak nyaralni, amiről azt ígérték nekik, hogy egykettőre felpörgeti a gazdaságot és lesz itt meló dögivel! Dőlni fog a lé – no meg a házi pálinka!

Most meg itt ez a szabadságharc…

De talál-e ki az ember egy–két hónap alatt „szabadságharcot”, úgy, hogy előtte évekig egyetlen szót sem ejtett erről? És ha nem - márpedig nem – akkor mégis hogyan jut eszébe azt „meghirdetni”? Hát úgy, hogy semmi más nem jutott az eszébe! Semmi más, amivel megfelelhetett volna az önmaga által oly hosszú éveken át felkeltett és fenntartott várakozásoknak – és ezzel a „harcos kiállással” időt remél nyerni, legalább október 3.-ig! Akkor neki még jobb lesz: övé lesz az „önkormányzati szféra” is. No, természetesen ez sem saját kiváló teljesítménye okán, nem azért, mintha pl. ragyogó Főváros-programmal jött volna elő. Nem: itt azért lehet sikeres, mert az ellenfelei egymást baszkodják körbe, ennyire futja „bölcs belátásukból”, „tetterejükből” és „társadalmi felelősségérzetükből”…

…És mi vár az „exnyaralókra”? Mi lehet a reményük, miben bízhatnak?

Nos, reményük akkor lehet, ha végre megtanulnak bízni egymásban. Ha felfogják, hogy sem nyáron, sem bármely más évszakban nem érdemes „kikapcsolt aggyal” élni – mert visszaélnek vele!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr202222371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.15. 05:12:09

"De akinek a pénztárcája maximum egy hosszabb körúti villamosozást enged csak meg, még ő is"
Reménykedhet a "mégszebb jövő"-ben, ha a KKKKE jelöltjére szavaz (miután jelölte!;)
Konkrétan rájuk is gondol(áz)tak ugyanis ezzel a nüancukkal:
"
Megvalósítjuk Reitter Ferenc korábban elvetett ötletét és bevezetjük a Nagykörútra a Dunát. Az amszterdami mintára megvalósuló csatorna és lagunahálózat forradalmasítja a főváros közlekedését, az elöntött Nagykörúton garantáltan megszűnnek a dugók. Ünnepnapokon a csatornát sörrel töltjük fel.
"

mikénehavóna 2010.08.15. 15:43:09

A fotomontázs szuper - riszpekt!

piefke 2010.08.15. 16:12:43

@mikénehavóna:

...és (sajnos) jól "leírja" a mai magyar helyzetet!:-(
süti beállítások módosítása