2010.08.12. 14:23 Szerző: piefke

Hogyan vitatkozik a jobboldal?

Könnyű lenne a válasz: most, hogy hatalmon van, sehogy – lenyom erőből! De most (még) nem  a hivatalos jobboldal vitamódszereit elemezzük, hanem a „mezei jobboséit”. Aki csak „hisz”, „bízik”, vagy éppen „lelkes”…

Blogunk Tisztelt Olvasói megszokhatták már, hogy mi egymással szerves kapcsolatban álló tényekről szoktunk írni, így mutatva be az egyes jelenségek valódi okait és a cselekedetek mozgatórugóit. Ha személyekről írunk, akkor nem csak politológiai, gazdasági, esetleg jogi szempontok alapján vizsgáljuk eddigi és várható tevékenységüket, hanem bemutatjuk ezeknek az illető személyiségében rejlő alapjait is. Igaz, alkalmanként fogalmazunk sarkosan, vagy épp ironikusan, de ennek oka nem a „vagdalkozás”, hanem a szöveg életszerűbbé tétele: igyekszünk (ha lehet) úgy írni, ahogy az emberek az adott dolgokról egymás közt fogalmaznak. Ez ugyanis nem csupán néhány elméleti társadalomtudósnak íródó belterjes blog!

…Azután jönnek a kommentek – ide is, a Facebookra is, néha pedig e-mailben. És ez már érdekes posztunk címe szempontjából. Mert hogyan érvelnek állításaink ellen a jobbról jött hozzászólók? Lássuk:

A szocik is, csak ők még jobban… (Loptak, idióták voltak, nem értettek a gazdasághoz, stb.) – Ezzel az a baj, hogy a mások hibái nem adnak felmentést a sajátjainkra: Gyurcsány „elkúrta”, de mi nem vele, a múlttal, hanem Orbánnal, a jelennel és közeljövővel foglalkozunk! Ha azt írjuk, hogy X Y célszerűtlenül viselkedik, akkor – ha valaki feltette magában, hogy megvédi az illetőt – az illető saját viszonylatrendszerében kellene érvelnie, nem mások dolgaival.

Elkezdek másról beszélni, terelek… – Állítunk valamit (pl. X Y magát is spekulánsként jellemezte, „Orbán der Kleine” nem egy „Friedrich der Große”, stb.) és az illető hozzászóló lapít: nem érvel érdemben, viszont elsomfordál máshová és igyekszik a mi figyelmünket is elvonni az adott konkrétumról. Megjegyezzük: ez nem vezet eredményre: „bulldogtermészetünk” van!:-)

Elkezdek gyűlölködni – Ezzel végképp „lebukik” az illető! A verbális agresszió (mint bármely más agresszió) az eszköztelenség jele: akkor jön elő az emberekből, amikor másképp már nem tudnak kikerülni a csávából. És valóban: a „mezei jobbos”-nak lelki okai vannak arra, hogy „higgyen”, hogy „bízhasson”, hogy „kötődhessen”… éspedig azért, mert minderre támaszként van szüksége! És mi sem természetesebb, min az, hogy ha valaki a tények hatására el kellene, hogy hagyja a neki támaszt jelentő személyt, akkor erre akár heves érzelmi megnyilvánulásokkal is reagál. Ez erőteljesen frusztrálja – a frusztráció pedig a higgadt gondolkodást ki-, az agresszív megnyilvánulásokat pedig bekapcsolja… (Van sok ilyen balos is - ezek egy része most épp "Jobbikos üzemmódban"...)

…Mindezek a MAGYAR jobbosokra vonatkoznak és természetesen OTT SEM MINDENKIRE! Végre szeretnénk már érvek mentén, higgadtan, közösen a lehető legjobb megoldásokat keresve Kedves Jobbos Polgártársainkkal vitatkozni – vajon lesz ilyen? Mert ne feledjük: attól, hogy ilyen-olyan okok következtében valakinek valamilyen társadalmi és politikai természetű ízlése van, még természetes igényünk az együttműködés!

…Már ha lehet…

(Ja, és mi meg nem vagyunk „ballibek”!)

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr602217040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.08.12. 16:43:51

1.
Nem jók ezek a felosztások, megtévesztőek.
Vannak a demokraták, balosok és jobbosok (Gyurcsány v. Bokros) pölö. És vannak a nem demokraták (itt nincsenek jeleneleg balosok, csak jobbosok. Szélsőjobb (fidesz, Jobbik) Bizony a fidesz is szélső jobbos. Na most ezek küzdenek most itt egymással, hadakoznak, míg nyugatabbra a demokrata jobb és bal küzd egymással! Itt még a demokrácia nem érthető mindenki számára és egyáltalán nem természetes. Hogy is lehet ne az 1000 év után! Sehogy.
Ugyanúgy mint anno a nyilaskeresztes pártnál a legbutább, legtanulatlanabb vidékieket tudják megetetni a szélső jobbos fidesz és jobbik. Ez a kommentjeikből is látszik és azok stílusából is. Ez a fő szavazó bázis, szek akkor is rájuk szavaznak, ha már nincs mit enniük.

2. Tk én azt mondom, hogy most jól jött a kétharmad, mert ez egy lehetőség a progresszív baloldal számára. Nagy lehetőség, arra, hogy megvalósíthassuk a reformokat, a Gyurcsányiakat és a Bokrosiakat is akár. Ti. ha csak többsége van orbánnak és valszeg megbukik 4 év múlva, akkor mi van? Ugyan az ami volt, az egyharmadával megvétóz mindent. Nem változik semmi, marad a nyomor.
Így viszont lehetőség van arra, hogy kiderüljön, hogy mennyire dilettánsok és kurva nagyot bukjanak, legyen ez államcsőd, vagy felkelés, vagy polgárháború vagy akármi. tudom ennek áldozatai is vannak. De viszont ebben az esetben úgy el lehet tüntetni orbánt a közéletből, netán az életből is, mint annak idején Szálasit, aki szintén így felhergelte a népet a tanaival, amik ugyanezek, mint a fideszé. Nacionalizmus, szocializmus, kereszténység. Na most őt kivégezte a népbíróság, tehát az új rendszerben már nem kellett vele és híveivel megküzdeni, elindulhatott a demokrácia építése, ami persze nem sokáig tartott. Ez van, volt.
Ma is erre számíthatunk csak, hogy orbánt sikerül annyira kiiktatni, ahogy csak lehet, hogy legalábbis ne vehessen részt a közéletben. Mert egyébként csak az állandó megosztás és gyűlölködés lesz. Semmi más.
Már pedig az biztos, hogy ezzel a kormányzással a választások után látványosan el kell, hogy induljon a romlás és a lecsúszás az országban. Kizárt, hogy ebből jó jöjjön ki, mert ezt a történelem ezerszer igazolta, nem csak itt.
Egyébként pedig amit mondanak, az mindig tökéletesen az ellentéte, amit az mszp mond. Erről lehet felismerni őket. Nem érdekli őket miről van szó, csak pont az ellenkezője legyen.

piefke 2010.08.12. 16:56:32

@Billy01:

Valóban: pontosabb cím lett volna az, hogy "Hogyan vitatkoznak a frusztrált és/vagy érzelmileg determinált emberek?". Egyébként - ahogy írtam is - a baloldalon is vannak ilyenek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.12. 18:10:58

Még pontosabb cím:
"Hogyan? (Hát) vitatkoznak a(z ilyen-olyan:) emberek?

Amúgy meg itt IS egy friss "állatorvosi ló" a poszt igazának alátámasztására:
mandiner.hu/cikk/20100811_sukoroi_kerdesek
- nem volt türelmem végigolvasni az összes kommentet, de jópáran már így is echte hozták a fenti tipusokat...
süti beállítások módosítása