2010.08.08. 16:07 Szerző: piefke

„Laikus tudás”

 

Tordai Bence, az LMP választmányi szóvivője (http://atv.hu/video/video-20100806_tordai_bence) szerint az új Alkotmányt egy Állampolgári Tanácsban kellene összehozni… Hogy miben?

Bence szerint sorsolással ki kellene választani a magyar felnőtt lakosságból 200 embert, akik reprezentálják a választójoggal rendelkező állampolgárokat. E testület rendszeresen ülésezne és itt formálódna az az alkotmánytervezet, melynek végleges, szabatos formába rendezése lenne csupán „hozzáértők” feladata. Ezáltal az egyszerű állampolgárok „laikus tudása” is bekerülne a remélhetőleg elkészülte után hosszú ideig jól szolgáló új Alkotmányba…

Na, itt álljunk meg!

Kezdjük elsőként egy egyszerű fogalmi kérdéssel: aki valamiben „laikus”, az épp azt jelenti, hogy „nem rendelkezik tudással” abban a témában – a „laikus tudás” tehát nem létező fogalom. Én értem, mit akart ezzel Bence mondani: hogy az állampolgárok szempontjai, véleménye és gondolatai belekerüljenek az Alkotmányba...

És ezzel már ott is vagyunk a második kérdésnél: Van-e kompetens, valóban alkotmányba illő véleményük Magyarország polgárainak?

Valamilyen véleményük, nyilván, van. De ha belegondolunk, hogy az utóbbi „demokratikus éveink” miféle „kompetens állampolgári döntéseket” hoztak, akkor bizony elrémülhetünk ettől az állampolgári vélemény-dologtól! Volt ugye a 300 forintos „sikeres népszavazásunk”, legutóbb pedig egy olyan párt kaphatott „kompetens és felelős állampolgárainktól” teljhatalmat, amely végigkussolta a kampányt - amit pedig mégis mondott, az színtiszta populizmus volt… Arról pedig, amit hatalma birtokában tesz, szintén nem a felelősség és kompetencia szavak juthatnak eszünkbe…

Itt tart tehát a magyar választó! És ezeknek akarja most odavetni prédául az államiságunkat, közösség-meghatározásunkat, követendő értékrendünket megalapozó Alkotmányt. Komolyan mondom: elképesztő!

Persze, lehet, hogy csak „Piefke-ésszel” az: Bence barátunk ugyanis valószínűleg úgy gondolja, hogy mindenkit szenvedélyesen érdekel a Köz dolga, mindenki fel van vértezve mindama tudással, amely segít neki eligazodni, értelmezni és felelős döntéseket hozni… Moldovánál olvastam, hogy egyszer valaki, aki szintén „a szellem világában” élt, jó messze a valóság nevű koszos, büdös és semmiképp sem cizellált helytől, ahol ugyebár nem csupa Spinoza-rajongó és öko-alternatív értelmiségi bringázik a parkokban egyetemtől kávézóig, úgy képzelte el a bányát, hogy „egy tárna-egy olvasóterem”…

Ez a baj ma Magyarországon a legtöbb, egyébként jó szándékú és felelős politikai kezdeményezéssel: a benne részt vevők azt hiszik, hogy amilyenek ők, olyan a nép is, ami nekik fontos, azért lelkesednek az átlagemberek is – és ebből az alapállásból akarnak politizálni, programot alkotni, országot vezetni. És itt a gyökere annak a – lássuk be – naiv elképzelésnek is, hogy egy hosszú távra szóló, a közjót és önmagunkat szerencsésen meghatározó, igazságos Alkotmányt valóban oda kell bíznunk a népre.

…De gondoljunk csak bele „matematikailag és statisztikailag” Bence barátunk indítványába: ugyebár sorsoljunk ki 200 választójoggal rendelkező állampolgárunkat… O. K., de 100 választópolgárból kb. 35 eleve inaktív! Ők vajon hajlandóak lennének-e alkotmányozni – és ha igen, vajon miféle hozzájárulásuk lenne ahhoz? …Vagy aki (mondjuk az elmúlt választáson) inaktív volt, az ne lehessen „sorsolható”? Hm… Ez egyrészt jogelvonás, ami LMP-s szemmel ugye „Fúj!!!”, másrészt épp a legutóbb inaktívak között kell valószínűleg keresnünk a leginkább „beleszólásértett” polgárainkat – hiszen ők épp azért nem mentek el szavazni, mert nem láttak „minőségi kínálatot”!

Nem mellesleg: egy korszerű Alkotmánynak azt kell megfogalmaznia, hogy „kik-mik akarunk lenni”, hová akarunk eljutni és nem azt, hogy honnan, milyen úton jutottunk el idáig – ezért hülyeség szentkorona-tanozni is: kit érdekel, miért találta ki néhány lázadozó főúr a XIV. században „aktuálpolitikai okokból” a Szentkorona-tant… Azt sem fogalmazzuk bele az Alkotmányba, hogy annak idején „Lucy”, az előasszony (http://hu.wikipedia.org/wiki/Lucy) miért mászott le a fáról – pedig ennek sokkal több „nyoma” van génjeinkben és hatása életünkre, mint Gara nádorék Zsigmond-kori korona-okoskodásának….

Egy korszerű Alkotmány a demokrácia által épp a mindenkori legjobbakra bízza sorsunkat és jövőnket. „Találd meg egy országban a legtehetségesebb embert, aki csak létezik, helyezd őt a legelső rangba, lásd el bőséges engedelmességgel és tisztelettel és tessék, máris tiéd az eszményi kormányzat.” – írja Carlyle. „Kétségkívül az volna a legtermészetesebb, ha mindenkor a legjobb állna  az élen, a legokosabb és a legtöbbet tudó, a legerősebb és a legvértezettebb, az a szem, amely legmesszebbre lát előre is és hátra is, ama világító gyújtópont, melyben a világ minden sugara összegyűlik: vagyis, ha az agy parancsolna, amint ezt a legegyszerűbb emberi individuum esetében is láthatjuk!” – ezt pedig Egon Friedell írja. Véleményem szerint ezen elvek gyakorlatba ültetése egy jól működő és hosszú távon is „progresszív” Alkotmány feladata.

Nem szentkoronában bújtatott csoportérdekek fognak tehát elvezetni minket a sikeres XXI. századba, hanem a tudás, a teljesítmény és a szervezettség – ezt viszont jelen viszonyaink között nemigen lehet „döntéshozó pozícióba” juttatni naiv „bázisdemokrata” módon. (Hogy ki-mi juthat így ma pozícióba, azt a legutóbbi választás „fényesen” igazolta!) Mindezzel nem a népet akarom „lehülyézni: a „tudással fel nem vértezett és tapasztalatlan” nem azonos az „ostobával” – de tudás és tapasztalat híján valószínűleg ostoba döntéseket hozhatunk. És ahogy nem helyes az alkotmányozást (Fidesz-módra) egy gazdasági-politikai érdekkör által irányított „koronatanács” tagjaira bízni, úgy szintén nem hozhat tartós eredményt, jól működő Alkotmányt a „laikus tudás” bevetése sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr402207527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 00:02:16

+
"A mi esetünkben legalábbis megfontolásra érdemesek Carlyle gondolatai… Mert a demokrata mentalitás megerősödésének nem kedveznek a zűrzavaros viszonyok, a „mindenki mindenki ellensége”-helyzet. És ha „belülről”, magából a társadalomból, annak belső demokratizmusából nem várható a viszonyok rendeződése, akkor talán „felülről” kellene megpróbálkoznunk ezzel, teret engedve a „lehető legtehetségesebbeknek”.

Az így létrejövő stabilabb, nyugalmasabb viszonyok közepette pedig elkezdhet megerősödni az állampolgári önállóság is…"

Látod, pont ezért írtam az ETIKA kiemelt fontosságát...
Hogy az a vezető ne a SAJÁT hatalmának a stabilizálásán dolgozzon a nagy tehetségével, az állampolgári önállóság megerősödésének elősegítése helyett.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 00:22:10

Az alkotmányozásról:
1. valóban, itt sem "tolonganak" a laikusok a be-le-szólásért.
2. ám még az igen nagy tudású alkotmánybírák (ide nem értve ugye Stumpfot;) is soxor összekülönböznek az Alkotmány kapcsán (külön- és párhuzamos véleményeik az ítéleteik indoklásában)
3. az 1*ű áp.oknak annyi közük biztosan van az ALAPtörvényhez, hogy pont róluk szól, az ő ALAPvető jogaikat és kötelességeiket rögzíti.
Ezt Te magad is (f)elismered: "...azt kell megfogalmaznia, hogy „kik-mik akarunk lenni”, hová akarunk eljutni..."
4. épp ezért a készítést pont nem nekik kell kezdeniük, hanem a "jogalkotók"-nak, majd ezt a tervezetet kell véleményeztetni a zemberekkel, hogy VÁLLALJÁK-e az abban foglaltakat, vagy sem. Hiszen a kihírdetéstől kőkeményen ÉRVÉNYES lesz rájuk, és nem lenne szerencsés, ha egyesek (továbbra is) csak egy "papírfecni"-ként tekintenének rája...
5. persze tehnikailag még azt is el tudnám képzelni, ha az ÁpT egynémely(ki)választottja - tekintettel a hozzánemértésére - "ügyvédet" (esetleg alkotmányjogászt;) fogadna eme munkájához szaktanácsadónak, AKI majd "SEGÍT neki eligazodni, értelmezni és felelős döntéseket hozni"…

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.10. 19:20:48

elképesztő javaslat! Még hogy a civilek és a lakosok beleszóljanak az alkotmányba. Ha ez így folytatódik, még az országgyűlést is a lakosság fogja megválasztani:D

piefke 2010.08.10. 21:31:01

Nem az a baj, hogy beleszólnak, hanem az, hogy beleszólásra akarnak "kényszeríteni" olyanokat, akiknek ehhez sem a tudásuk, sem a szándékuk nemigen van meg és nem értenek hozzá... Erről szól a poszt, hogy INKOMPETENS MÓDON ne szóljanak bele, mert AZ NEKIK LESZ ROSSZ!

Egyébként: az meg most áprilisban láttuk, hogy EZZEL A KOMPETENCIÁVAL miféle országgyűlést sikerült összehoznia a népnek...:-)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.10. 22:13:07

@piefke: remélem nem rám gondoltál, mint inkompetensre. Még megsértődök, aztán tudod, ki fog kommentelni a blogodba:D

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.10. 22:18:21

@piefke: bár, ha nem rám gondoltál, akkor azt mondom: örülj a kétharmadnak, ne legyél telhetetlen. Tudom, hogy szörnyű, hogy van még 19% szoci, de kell ellenzék is:DD

piefke 2010.08.11. 00:33:50

@aesculus:

Ha pl. egy "Friedrich der Große" (vagy egy "Friedrich der Weise") gyakorolná több, mint 2/3-os többséggel a parlamentáris hatalmat, akkor nálam elszántabb támogatója e hatalomnak nem lenne...

De itt és most egy "Viktor der Kleine" gyakorolja (és egy "György der Dumme" a gazdasági főmegmondója)...

(És: nem épp rád gondoltam, amikor az "inkompetensekről" írtam - de tudod: a "biokémiai összlet" benned is működik, mint mindannyiunkban!)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.11. 11:37:55

@piefke: na, ez a Nagy Frigyeses párhuzam nem is rossz:D

"nem épp rád gondoltam, amikor az "inkompetensekről" írtam - de tudod: a "biokémiai összlet" benned is működik, mint mindannyiunkban" Vagyis nem rám gondoltál, de mégis. Kösz...
süti beállítások módosítása