2010.07.21. 12:51 Szerző: piefke

Értem már az LMP-t!

Szégyen, de bevallom: megalakulása óta nem értettem az LMP-t. Nem értettem, hogy a magyar viszonyokat figyelembe vevő gondolatrendszer és társadalommagyarázat nélkül, anélkül, hogy lennének a pártban rátermett vezetők és anélkül, hogy lenne egy hatékony, gyorsan működő szervezet – egyáltalán, hogy lenne igazi szervezettség – miért alapítanak értelmes, képzett, világlátott és tenni akaró emberek pártot?

Ma ez megváltozott: egy ma érkezett komment (_zsolt_ kommentje) érttette meg velem az LMP-jelenséget.

Arról van szó, hogy az LMP alapítói és a benne hívők nem is tudják, sőt: nem is érzékelik, hogy itt valami hiányzik! Nem is érzékelik azt, hogy amit ők a párt ideológiai alapjának tartanak, annak vajmi kevés köze van a magyar társadalomhoz: nekik fontosak ezek a dolgok, de nem ezek a dolgok oldhatják meg Magyarország alapvető problémáit. Nem érzékelik azt sem, hogy mit jelent született vezetőnek lenni – mert egyrészt annyira távol áll ez a személyiségüktől, másrészt pedig a magyar közéletből is hosszú-hosszú ideje hiányoznak az igazán rátermett vezetők. Legfőképpen pedig nem érzékelik a hatékony szervezés hiányát – hiszen az egész magyar társadalomból hiányzik a jól szervezettség, egész mentalitásunk, életvitelünk híján van ennek.

A helyzet tehát az, hogy a magyar társadalom „szivárgott át” az LMP-be: az, hogy nem vagyunk tisztában sem  önmagunkkal, sem valós belső és külső viszonyainkkal, az, hogy nem érzékeljük, hogy a magunk elé így-úgy kitűzött célok helyesek-e, vagy csak a mi fejünkben él azok fontossága? És oly régóta nem volt már alkalmunk arra, hogy önmagunk szervezzük meg a közös dolgainkat, hogy nem is tudjuk, hogyan kell ezt? Nincsenek tapasztalataink, hogy ha valamit így teszünk, szervezünk, akkor az eredményes lesz, ha pedig másképp, akkor nem.

Az LMP-sek tehát nem „balfaszok” – csak magyarok! (Azok közül is az elméletiesebbek közé tartoznak, azok közé, akik inkább a gondolatok és hasonszőrű társaik körében érzik otthon magukat és nem a „véres valóságban”, ahol tenni is kell, nem csak elmélkedni.)

De: ahogy a magyar társadalom sem lett-nem lehetett sikeres szervezetlenül, hibás célokat követve és nem rátermett vezetőkkel, úgy az LMP sem lesz-lehet az! Szubjektíve persze lehet valakinek valami fontos. „Joguk van” az LMP-seknek ahhoz, hogy foglalkozzanak egy öko-zöld világ létrehozásával (kell is!), de ahhoz mint politikusoknak már nincs joguk, hogy ne foglalkozzanak az őket körülvevő társadalom legalapvetőbb problémáival és ne adjanak azokra működőképes megoldásokat! Az a politikus, aki a maga szubjektív világában él és abból kiindulva szeretné jobbá tenni a valódi világot, nem lehet sikeres.

Megjegyzem: itt is egyfajta valóság előli kitérésről van-lehet szó, akárcsak a fideszes Fiúk esetében…

Mindezek alapján meg kell állapítanunk: az LMP politikája – és maga a párt is - épp olyan, mint amilyen a sikertelen és célszerűtlen magyar társadalmi stratégia, ebben az értelemben tehát biztosan nem lehet más a politikájuk!

…Pedig nagyon kellene, hogy más legyen, az LMP és a társadalom érdekében egyaránt!

(Részemről ezzel befejeztem az LMP-vel való foglalkozást: megírtam mindet fontosat ezzel kapcsolatban. Sajnos érdemi, megalapozott, objektíven alátámasztott érvek nem érkeztek, csupán szubjektív „hitvallások”, vagy éppen az „eltaláltság” miatt sértett LMP-sek személyeskedései – és ez is sokat elárul… Természetesen, ha érkeznek érdemi, valóban vitaképes gondolatok, akkor visszatérhetünk a dologra.)

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr222165960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.07.22. 17:27:41

Ökogörények!
Vagy ET-k!

2010.07.23. 19:01:23

Miért vársz objektív, alátámasztott érveket, amikor te sem teszel ilyet?

Született vezető? Nos, Churchill se egyik napról amásikra lett az, aki. Obama se elnökként kezdte. Várjuk ki a végét.

Az LMP egy egyelőre kevés tagsággal bíró, nem néppártnak törekvő párt, kevés erőforrással. Ehhez képest egészen jó a szervezésük.

A közös polgármesterjelölt követelése naivitás. Az MSZP nem véletlenül jelölt meg csupa olyan embert, aki közismerten a körükből származik (a legszebb Kuncze Gábor "közéleti személyiség")- nem gondolták ők se komolyan ezt a dolgot. Csak lehessen utána majd az LMP-re mutogatni.

Mi van még? Az öko-zöld világ a létező legfontosabb dolog, mert Magyarország a Földön van jelenleg még, nem vonhatja ki magát a globális változások alól. És ez nem egy szűk terület, hanem az élet minden részére kiterjedő gondolkodásmód, ahogy majd meg fogod látni az LMP Budapest-programjában például.

piefke 2010.07.23. 22:04:14

@iii:

Szóval…

Feltéve, de meg nem engedve, hogy én nem támasztom alá állításaimat objektív érvekkel (mint ahogy alátámasztom), ez még nem mentlevél arra nézvést, hogy egy magát komolynak tartó párt képviselőinek, szimpatizánsainak nem kell állításaikat alátámasztaniuk.

Az alábbi mondataid viszont valódi „gyöngyszemek”:
„Született vezető? Nos, Churchill se egyik napról a másikra lett az, aki. Obama se elnökként kezdte. Várjuk ki a végét. „

Ha valaki egyszer SZÜLETETT vezető, akkor abban ez a képesség (veleszületetten) fogantatása pillanatától kezdve ott van. Ez nem azt jelenti, hogy már „nullaévesen” is tud vezetni egy országot: nyilván ehhez tudást és tapasztalatokat kell szereznie, de a képesség az alap, amire ráépül a többi. Nyilvánvaló, hogy vannak velünk született képességek: zenei tehetség, térlátás, kiváló testfelépítés, stb. A vezetésre való alkalmasság is ilyen – és ennek evolúciós okai vannak.

Az emberiség hajnalán nem lett volna célszerű, ha a közösségeket alkotó emberek MINDEGYIKE „született vezető” lett volna: akkor szétszaladt volna a horda. Az volt a közösség túlélése szempontjából eredményes, ha EGY vezető és SOK „végrehajtó”, „részfeladat-megoldó” van a csoportban… És ennek genetikus öröksége máig is tovább él és működik bennünk…

Nem akarlak untatni azzal (ami egyébként érdekes), hogy miféle „jelei” vannak annak, hogy valaki „született vezetői” képességekkel rendelkezik-e, vagy sem. A lényeg: ezt nem lehet tanulással, tapasztalással megszerezni – mint ahogy az abszolút hallást, vagy a messze átlag feletti intelligenciát sem: mindezek génjeinkbe vannak kódolva. Egyébként a vezetéshez szükséges „spontán magabiztosság” is velünk születik, azt sem lehet úgy megszerezni, ahogy sokan gondolják. Nem a korábbi sikerek adják a későbbi magabiztosságot, nem azok alapozzák meg – ellenkezőleg: azért lehet sikeres valaki, mert ELEVE benne van az ehhez szükséges magabiztosság!

…Sokat lehetne még erről írni, beszélni – egyébként a viselkedéstan és az evolúciógenetika is csak a legutóbbi időkben tárta fel ezeket a tényeket és következményeiket.

Az általad felsorolt személyek egytől egyik született, vagyis: a vezetésre való képességet, a „karizmát” génjeikbe kódoltan hordozó emberek. A POZÍCIÓT valóban nem egyik napról a másikra érték el (lettek azok, akik), de azért érhették el a pozíciót, mert eleve megvolt erre a velük született képességük!

Közös jelölt: erről már írtam, nem ismétlem meg… Itt arról van szó, hogy az MSZP igenis elfogadna egy jó jelöltet (maga Horváth Csaba is), csak olyan ötlettelen és dezorientált, hogy maga nem tud ilyet meg sem nevezni: nem a szabotálás szándéka miatt nem hozakodott elő ilyennel. Igenis: az LMP vezetőinek egy része érezte úgy, hogy önmaga identitása „sérülne”, ha belemenne egy LMP-független személy jelölésébe – de erről is írtam már.

Na, az, hogy mi a világ legfontosabb dolga, igazán „megérne egy misét”!:-) A Földön pedig mindig is voltak és folyamatosan VANNAK is globális (és nem globális) változások – csak az emberiség egy részének „rossz lelkiismerete” miatt gondolják egyesek, hogy ezért (csak) mi emberek felelünk. Tudod, ezzel a környezetvédő attitűddel az a baj, hogy statikusan gondolkodik (valahogy úgy, mint a magyar műemlékvédelem) és „kihagyja az időt” és a változás természetes voltát – de ez már tényleg messzire vezetne!

LMP Budapest-programja: kérem, komoly emberek vagyunk, ne komolytalanodjunk!:-))) (Egyébként: ha valóban lenne szellemi és tetterő a pártban, akkor már készen lenne és javában tematizálnátok a közvéleményt, hogy mindenki más csak „ahhoz képest” léphessen – hidd el ezt egy „öreg stratégának”! Nem a szellemi emberekre oly jellemző féltékenység a jó út…)

2010.07.25. 16:15:48

Félreérted a született vezető dolgot. Persze, benne van a génjeiben, csak hogy ezt majd utólag ismerik fel, amikor már vezető lesz. Se Churchillt, se Obamát nem tartották "született vezetőnek", míg el nem jutottak odáig. Nem lehet tudni, kinél van a marsallbot.

De az is lehet, hogy az LMP olyan párt marad, ahol nincsen "született vezető", hanem továbbra is elosztott vezetési felelősség lesz. Ahogy pl. a német zöldeknél sincs vezérürü, mégis egész jól elműködnek.

Igen, az LMP-nek nem teljesen áll az érdekében identitását beáldozni egy közös jelöltért. Ezzel szerintem is egy rosszabb eredményt kockáztatnának egy kétséges közös sikerért, ami egybemosná a két ellenzéki pártot. Mivel nem került elő olyan név, amely támogatható lett volna, így nem így történt. Egyébként a teljes LMP-tagságnak jogában lett volna bárkit jelölni, mégis csak 2 jelölt közül választottak. Véleményem szerint bizony a szabotálás miatt nem hozakodtak elő MSZP-ék normális névvel, Horváth Csabának ez volt az érdeke és más se nagyon törte magát. Egy ilyen embert egyébként is már sokkal korábban meg kellett volna nevezni, hogy felépíthető legyen. Az LMP nem fogadott volna el olyan jelöltet, akinek semmi köze a zöldmozgalomhoz vagy pláne ellentétes azzal.

A jelenlegi káros globális változásokért majdnem teljesen az ember felel, ez napnál világosabb. Olyannyira, hogy a fejlett világban a politikai pártok között (nézd meg az angol választást) már csak azon folyik a vita, ki áll ki jobban a radikális változtatások mellett. Obamával pedig az USA is áttért erre az oldalra. Nem tudom, honnan veszed, hogy ez a gondolkodásmód statikus lenne, ennek semmi alapja nincs.

Van szellemi és tetterő, pláne figyelembevéve a korlátozott anyagi és emberi forrásokat. Csak utalok arra, hogy a választási programból is az LMP-é volt a legjobban kidolgozott, még ha a legkésőbb is készült el. Lehet, hogy most is így lesz. De mint látható, a zemberek sajnos nem ezek alapján szavaznak.

Billy01 2010.07.26. 10:33:58

Szerintem meg nem kellene filozofálgatni, mert nem vezet sehová! AZ LMP egy ősközösségi kommunizmust megvalósítani akaró , egyesek szerint jobboldali liberális párt (ha van ilyen), akik szerintem csupa egyetemistából állnak, szerintem dolgozó ember nincs köztük.
Azok szavaztak rá, akik jóllakott gyomorral filozofálgattak azon, hogy nyugatabbra is milyen nagy támogatottsága van ennek az ökogörény felfogásnak. :)
Persze, ha hatalomra kerülnének és azt mondanák, hogy holnaptól mindenki csak biciklivel járhat kb. 5 percet nem adnék nekik és népbíróság elé állítanák őket és kb 120 évig zöld mozgalomról sem lehetne hallani. Ebből is látható, hogy mekkora egy görénység ez az egész zöld mozgalom, ami ez emberek kényelme ellen jött létre unalomból, meg megoldás keresésből. Perzse a legegyszerűbb duma, térjünk vissza az erdőbe, a természetbe, vissza a természetbe, ismerős valahonnan? De ki a fene akar visszatérni a természetbe és biciklizni? Senki. Mindenki autózni akar és bogarat sem látni maga körül.
Azért szavaztak rá ennyien, mert: 1. az mszp semmi előre mutatót nem tudott felmutatni. Ez igaz, még most sem tud, igaz más sem. Egyedül a fidesz ment bele abba, hogy ígért, igaz konkréttalanul, hogy ne lehessen számonkérni sem konkrétan. De a lényeg, hogy nagy számú fideszgyűlölő , akinek végképp semmi ötlete nem volt, megszavazta ezeket az ökogörényeket, na most ezek aztán most meg odáig vannak, meg vissza a ""sikerüktől"" és azt hiszik, hogy lehetnek még kormányzó párt is, holott józan ember nem szavaz rájuk, csak jóllakott globalizációról elmélkedő, értelmiségi létre vágyó, megtévedt pógárok szavaznak rájuk. Meggyőződésem, hogy sose lesznek nagyobb párt, mint 5%, de inkább kisebbek. Addig még pofáznak, amíg tart a támogatottságuk, hogy utána mit fognak tenni, arra leszek kíváncsi.
Addig kár várni arra, hogy közös jelöltet fogadnak el, őket amúgy sem érdekli, ha a fidesznek tejhatalma van mindenhol és sehol nem jutnak szerephez, hiszen csak a szájukkal politizálnak. (egy darabig) Meggyőződésem, hogy múló jelenség kis országunkban az LMP.
Addig is jó ha üti az mszp!

2010.07.27. 05:05:05

@Billy01: Honnan veszed, hogy az LMP bármiféle kommunizmust akarna? Egyáltalán nem, az LMP nem akarja megváltoztatni a polgári társadalmat. Más kérdés, hogy törekszik a kapitalizmus hibáinak kijavítására, de semmiféle rendszerváltozást nem akar. Ellentétben a fideszes "forradalmárokkal".

Ne lenne köztük dolgozó ember? Nézd már végig légyszíves a parlamenti képviselőiknek az életrajzát, mindössze 2 (végzett, diplomás) egyetemistát találsz köztük.

A többi szöveged is halandzsa, hamis feltételezéseken alapszik, amelyet a köreidben terjesztenek anélkül, hogy vették volna a fáradtságot és utánanéztek volna a dolgoknak. Nem is mennék bele a részletekbe, csak ha nagyon akarod, mert szinte egy szó se igaz belőle.

Sose lesz nagyobb, mint 5%? Ember, 7.5%-ot értek el a választáson, a legfrissebb kutatások is már 8%-ot mutatnak ki nekik!

A szájjal politizálás helyett szerinted mit kellene tenni?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.31. 01:16:37

Összeszedtem IDE pár infót az LMP-ről:
ide-ide.hu/forum/viewtopic.php?t=104

Leginkább ez velük a gondom a kezdetektől:
"
Igen, pártként indultunk a választásokon, hogy jelezzük, az ökológiai politikának van válasza az ország előtt álló kihívásokra, s hogy elmondhassuk, miben különbözik ez a parlamenti pártokétól. A mostani pártalapítók 2005-ben sokat tettek azért, hogy előbb a Védegyletet, utóbb a zöld mozgalmakat elriasszák kísérletünktől. A sikeres választási kampányhoz kellő pénz, országos szervezet híján vérmes reményeink amúgy se lehettek, de ez a váratlan meghasonlás derékba törte a szervezkedés lendületét. Ez is volt a céljuk, s most, nélkülünk és ellenünkre lelkesen szervezik pártjukat. Nekünk évekbe telt, amíg az Élőlánc névnek olyan megbecsülést és bizalmat tudtunk szerezni, mint korábban a Védegyletnek, amelynek alapítói voltunk. Sajnálatos, hogy ez az erkölcsi tőke nem halmozódik, s részei egymás rovására próbálnak érvényesülni. Úgy látszik, az ökológiai politika is áldozatául esik annak a megosztottságnak, ami a magyar politikai életet jellemzi: pillanatokon belül lesz egy jobboldali és egy baloldali zöld párt.
"
Még Schifferre is rákérdeztem ezügyben, aki kb. annyival intézte el, hogy ez egy sértődött ... véleménye, és hogy AKKOR (2005) úgy látták, hogy MÉG nincs itt az ideje egy pártalapításnak, most 3 évvel később meg már itt van...
Kérdés, hogy akkor miért nem a MÁR meglévő ÉLŐLÁNC-hoz csatlakoztak ők is, legalább így utólag, ebben a mára már "megérett" helyzetben?!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.31. 02:10:14

@1.szolo - 2014;): a mával meg ez a "privát" gondom még a "részvétel"-lel:
"
6. Hódítsuk meg a politikai teret az állampolgári részvétel számára

Könnyíteni akarunk az érvényes és eredményes helyi népszavazások, valamint a helyi és országos népi kezdeményezések feltételrendszerén, biztosítva a rivális álláspontok és az állampolgári önszerveződések esélyegyenlőségét a helyi és országos népszavazási kampányokban.

Az állampolgári részvétel eddig leghatékonyabb intézményeinek bizonyult civil önszerveződések számára kiszámítható jogi-szabályozási környezetet szeretnénk teremteni, a pénzügyi több lábon állásukhoz és fenntarthatóságukhoz szükséges feltételrendszer egyidejű megteremtésével.

Új jogalkotási törvényt készítünk, amely a jogszabály-kezdeményezéstől egészen a parlamenti vitáig komoly közjogi szankciókkal védené az állampolgári részvételt a politikai döntéshozatalban, és megakadályozná, hogy a különféle hatósági eljárásokban a gazdasági lobbicsoportok nyomására ellehetetlenítsék az állampolgári szervezetek részvételét. Az új törvénybe bele akarjuk foglalni, hogy a jogalkotási eljárási szabályok megszegésével megalkotott normát alkotmányellenesként kell kezelni.

Megkezdjük az állampolgári tanácsok, a közösségi tervezés, a részvételen alapuló költségvetés-készítés és más, külföldön bevált részvételi technikák intézményesítését. Állami és államilag támogatott fejlesztéseknél, beruházásoknál ezeknek a technikáknak az alkalmazását bizonyos értékhatár fölött idővel kötelezővé is tennénk. A strukturális alapokból jövő fejlesztési források felhasználásának tervezésében már a következő uniós tervezési időszakban szeretnénk megteremteni az alulról jövő tervezés feltételeit, felhasználva a szlovén tapasztalatokat.
"
Ez ugye egy "kormányprogram" szintű lista, ami ellenzékben vajmi keveset ér...

A választási kampányuk egyik jól csengő szlogenje volt a "Vegyél részt" - csakhogy ez kimerült az "AJÁNLJ minket" és a "Szavazz RÁNK" konkrét részvételi lehetőségekben! (talán még az "Add tovább!" is benne volt...)

Úgy tűnik, hogy a valós, ÉRDEMI részvétel csak keveseknek adatik meg:
"Abból nem csináltunk titkot, hogy van néhány kérdés, ahol az LMP-t kezdeményező háromszáz ember között komoly viták vannak, és nem jutottunk egymással sem olyan szinten nyugvópontra, hogy kiérlelt és ütős válaszokat tudjunk adni.
A (...) kérdésében is merültek fel koncepcionális különbségek. Viszont jónéhány alapértékben egyezség van"
Külön érdekes, hogy (a Google szerint:) ezt a belső döntési mehanizmusukat Sch. csak ebben az egy interjúban "kotyogta ki"!;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.31. 02:34:25

Nekem ez a "privát" gondom az LMP-s "részvétel"-lel:
"
6. Hódítsuk meg a politikai teret az állampolgári részvétel számára

Könnyíteni akarunk ... feltételrendszerén, biztosítva ...

... kiszámítható jogi-szabályozási környezetet szeretnénk teremteni, a pénzügyi ... feltételrendszer egyidejű megteremtésével.

Új jogalkotási törvényt készítünk, amely ... védené az állampolgári részvételt ... Az új törvénybe bele akarjuk foglalni, hogy ...

Megkezdjük ... külföldön bevált részvételi technikák intézményesítését. ... bizonyos értékhatár fölött idővel kötelezővé is tennénk. ... szeretnénk megteremteni az alulról jövő tervezés feltételeit...
"
Ez ugye egy "kormányprogram" szintű lista, ami ellenzékben vajmi keveset ér...

A választási kampányuk egyik jól csengő szlogenje volt a "Vegyél részt" - csakhogy ez kimerült az "AJÁNLJ minket" és a "Szavazz RÁNK" konkrét részvételi lehetőségekben! (talán még az "Add tovább!" is benne volt...)

Úgy tűnik, hogy a valós, ÉRDEMI részvétel csak keveseknek adatik meg:
"Abból nem csináltunk titkot, hogy van néhány kérdés, ahol az LMP-t kezdeményező háromszáz ember között komoly viták vannak, és nem jutottunk egymással sem olyan szinten nyugvópontra, hogy kiérlelt és ütős válaszokat tudjunk adni.
A (...) kérdésében is merültek fel koncepcionális különbségek. Viszont jónéhány alapértékben egyezség van"
Külön érdekes, hogy (a Google szerint:) ezt a belső döntési mehanizmusukat Sch. csak ebben az egy interjúban "kotyogta ki"!;) - talán nem véletlen, hogy még az LMP hivatalos oldalaira sem linkelték be (annak dacára, hogy "abból nem csinálunk titkot...") - esetleg máshol, máshogyan írnak erről?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.31. 02:37:52

((BOCS, "nem kívánt törlendő!"))

2010.07.31. 22:57:48

@1.szolo - 2014;): A válasz egyrészt az, hogy egyrészt Lánczival nem tudtak kijönni, másrészt nem egy vegytiszta zöldpártot akartak csinálni, hanem annál többet. Az Élőláncnak ma is a legfontosabb témája a dunakeszi láp. 2005 a választásokhoz volt túl közel egyébként. És igen, az LMP érzékenyebben viszonyul a szociális kérdésekhez, mint az Élőlánc, nem a Fidesz-közeli Batthyany-kör a kútfejük. Ha úgy tetszik, baloldalibb módon.

A részvétel mechanizmusát valóban ki kell dolgozni, de az LMP legalább képviseli ezt az elvet. Hogy az LMP vitákban működik, az már már elég közismert, nem csak Schiffer interjújából, például a budapesti főpolgármester kijelölésének módjából.

Az önkormányzati programjának is sarkalatos része lesz a nagyobb nyilvánosság, átláthatóság, ami a társadalmi részvétel egyik eleme.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 00:16:43

@iii: köszönöm.
- pár apró megjegyzésem:
"2005 a választásokhoz volt túl közel egyébként."
- Mikor is alakult az LMP?
2009. nem volt túl közel a választásokhoz egyébként?

"Hogy az LMP vitákban működik,"
- azzal semmi bajom. Csupán azzal, hogy "háromszáz ember között" vannak...

Továbbá ha már a "komoly viták" elfogadhatóak az LMP-n belül, akkor az Élőlánccal való vitáikat is elintézhették volna AZON belül, netán jobb (bal:) irányba térítve azt.

Ezektől függetlenül is nekem (most) MÉG mindig az LMP a legszimpatikusabb (parlamenti!) párt, de - ahogy Karinthy írta - "szép kis osztály lehet az, ahol te vagy az első!" :S

2010.08.04. 20:19:36

@1.szolo - 2014;): 2009 csak a hivatalos megalakulás éve volt, a mozgalmat sokkal korábban elkezdték, már 2008 elején.

viták: márpedig ez ilyen. Bázisdemokrácia akar lenni, de nem mindig sikerül ez sem.

Szerintem is jobb lett volna az Élőlánccal együtt, még most tavasszal se lett volna késő, de nekem úgy tűnik, Lányi jobb szeret a saját főnöke lenni, mint egy lenni a sok közül. Az LMP tagság jó részének pedig nem szimpatikus Lányi viselkedése, főleg az általa indított LMP-ellenes akciók után.
süti beállítások módosítása