2010.07.08. 23:50 Szerző: piefke

Battle of Budapest

https://www.youtube.com/watch?v=cNVVoH9-QH0

 

„Amit Weygand tábornagy a Franciaországi Csatának nevezett, véget ért. Most kezdődik az Angliai Csata!”

(Winston Churchill – 1940)

Magyarországi Csata az ország vezetéséért idén tavasszal nem is volt: nem volt ellenfél hozzá. A Budapesti Csatát viszont most meg kell kezdeni – és meg is lehet nyerni!

Ha az őszi főpolgármesteri választásokon MOST SEM fog sikerülni a Fidesznek Budapest annektálása, akkor ezzel elveszik a most sokakban élő mítosz ereje: hogy a Fidesz legyőzhetetlen és hogy ebben az országban úgyis az történik, amit Orbán elhatároz. Úgy jár, mint a németek a II. világháborúban az el alameini csatával: nem akkor dőlt el a háború, de akkor kezdődött számukra a vég – mert odalett a verhetetlenség mítosza és a szövetségesek új önbizalomra tettek szert e „lokális győzelem” által.

Tarlóst azért is meg kell verni, mert ő Orbán embere – Orbán pedig utálja Budapestet. Mit várhat Budapest egy ilyen főpolgármestertől, aki nem a főváros embere, hanem egy Budapestet nem szerető miniszterelnöké?

Tarlóst meg lehet verni, a Fidesz nyomulását meg lehet állítani - és ezzel mindenkibe, aki nem hisz abban, hogy Orbánék valóban képesek ésszerű kormányzásra, új hitet lehet tölteni…

De hogyan?

Úgy NEM, ahogy most tessék-lássék az MSZP, vagy az LMP teszi: ha mindenki, aki „elvileg” szembeszáll a Fidesszel a főpolgármesterségét, ezt külön-külön próbálgatja, valódi elszántság és hit nélkül, akkor még csak nem is emelt fővel fognak veszíteni… Lemossák, őket – nem azért, mert az ellenfél olyan kiváló, hanem azért, mert ők voltak olyan szervezetlenek, ők döntöttek olyan kicsinyesen, olyan „hagyományos magyar módra”, hogy a presztízs többet ér a győzelemnél.

Most szólok: a presztízs nem ér semmit – ami ér valamit, amiért érdemes, az csakis a győzelem!

Az MSZP azt mondja: fel akar állni, meg akar újulni… Az LMP azt mondja: lehet más a politika! Elvileg ugyanarról beszélnek – akkor miért nem képesek felfogni, mit is jelentenek a szavaik? Hogy mik azok az elemi dolgok, amelyeket meg kell tenniük ahhoz, hogy a szavak és szlogenek valósággá váljanak.

A legelemibb dolog most: egy mindkettejük által támogatott, ám mindkettőjüktől független főpolgármester-jelölt!

A „Közös Jelölt-akcióban” a kezdeményező az LMP lehet: ők a kevésbé frusztráltak, ők egy nyertes párt, hiszen minden várakozáson túl szerepeltek az országgyűlési választásokon – lehetnek tehát nyugodtan nagyvonalúak! Nekik kell és lehet megtenniük az első lépést. Nem kell attól sem félniük, hogy ha az MSZP-vel szövetkeznek, akkor az SZDSZ sorsára jutnak - ugyanis NEM KELL SZÖVETKEZNIÜK! A két párt teendője nem az, hogy programokat egyeztetgessenek, nem az, hogy bonyolult koalíciós megállapodásokat szerkesztgessenek: indítsa mindenki a saját jelöltjeit, csak a főpolgármesteri posztért nem harcoljanak egymással! És ha a szavazópolgárok azt látják, hogy ezek ketten nem gyilkolják, anyázzák egymást, akkor nagyobb valószínűséggel szavaznak VALAMELYIKÜKRE a képviselői helyekért is. UTÁNA, ha jól szerepeltek, még mindig lehet szövetkezni – de szigorúan politikamentesen. Egy főváros vezetése nem kell, hogy átpolitizálódjon, lehet azt szigorúan városfejlesztési érdekek mentén is csinálni! Mindkét párt akkor jár el a saját érdekei szempontjából a legjobban, ha ezt teszi, ha fővárosi szinten „nem politizál” – és ha kiszórja a soraiból azokat, akik mégiscsak politizálgatnának!

...Aki harcba száll, annak el kell szánnia magát arra, hogy győzzön is. Az MSZP-nek és az LMP-nek ezek szerint el kell szánnia magát arra, hogy nem küzdenek meg egymással, mert ezzel Tarlóst emelik a posztba. Le kell mondaniuk saját embereik jelöléséről, mert egyszerűen jelenleg nincs egyik párt soraiban sem olyan személy, aki élvezhetné a másik párt bizalmát és aki egyben személyisége erejénél, elszántságánál és győzni akarásánál fogva képes is lenne a győzelemre. Jelenleg senki sincs egyik párt soraiban sem, aki valóban hinné is, hogy sikerülhet neki.

Ez most csata lesz, ahol nem lehet „szőr mentén” intézni a dolgokat, ahol nem működnek sem a bizottságosdik, sem a nemdöntősdik, sem az egymás titokban gáncsolása, ami eddig bizony nagy szokás volt. Ha az MSZP vezetői a szokásos kisded játékaikat fogják előadni, akkor VÉGLEG eltűnnek a süllyesztőben.

Mi kell még a győzelemhez? Tematizálás. Az kell, hogy a mindkettőjük által támogatott főpolgármester-jelölt a kampány első pillanatától kezdve a legfontosabb témákat vesse fel, az ellenfeleket szorítsa rá arra, hogy ne térjenek ki ezek elől, ne beszéljenek mellé – és főképpen: ne mondhassák a saját mantráikat, a saját mellékes témáikat ne helyezhessék a kampány középpontjába!

Tarlósnak nincs koncepciója, csak ötletei – azok sem valami eredetiek. Nekünk olyan jelölt kell, aki képes önálló, szilárd koncepcióval előállni és azt nagyon határozottan, markánsan képviselni és személyében meg is jeleníteni. Nem lehet „emberünk” elméleti, motyogós szobatudós, nem lehet politikai ködlovag és nem lehet „régi motoros” nem, mert a régieknek csak régi gondolatok vannak a fejeikben. Olyan ember kell, aki győzni akar és győzelemre is tudja vezetni azokat, akik egy új, élhető, dinamikus Budapestet akarnak, akik nem elégszenek meg a mostani „semmi-Budapesttel”.

Most még meg lehet találni a megfelelő embert, most még fel lehet sorakozni mögé, most még van esély arra, hogy mindkét párt megfelelhessen szimpatizánsai elvárásainak. Mik ezek az elvárások? „Győzzetek, vazze!

…De KIT állíthatnánk ki Tarlós ellen?

Hogy erre választ adhassunk, tisztázzuk, MIT kell tudnia a jelöltnek – és hogy a jelenlegi két jelölt tudja-e ezt?

Van most ugye két „saját” jelölt: Jávor Benedek és Horváth Csaba. Nem tudom, mit gondolnak ők saját alkalmasságukról és ebből is következően az esélyeikről, legfeljebb megérzéseimre támaszkodhatom e tárgyba. Én azt gondolom, hogy ha valóban, lelkük legmélyéig meg vannak győződve arról, hogy nem csak „általában” alkalmasak a főpolgármester-jelöltségre, hanem ebben a mostani konkrét helyzetben is, akkor baj van…

Miért? Nos, az előbb NEM azt írtam, hogy a főpolgármesterségre érzik-e alkalmasnak magukat, hanem azt, hogy a FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLTSÉGE. Ugyanis: elfőpolgármesterkedni egy dolog - de egy egészen más dolog MOST, EBBEN A HELYZETBEN MEGSZEREZNI ezt a pozíciót a választásokon! És egészen más embert is kíván.

Kimondom: egy vezéregyéniség kell – olyan, aki képes legyőzni Orbán Vezér jelöltjét. Olyan, aki képes az őt támogató MSZP-t és LMP-t is harcra késszé tenni. Mert sem egy ténfergő, határozatlan értelmiségi társaság, sem egy rutinjaiba belebukott, önző rókák alkotta banda nem képes semmit elérni, csak kiröhögtetni magát. Akit pedig mind a választók, mint az ellenfél kiröhögnek, aligha éli túl politikai tényezőnként ezt a röhögést!

…Ja, nevet most még nem mondok – de ha látok arra esélyt, hogy a két párt meg akar egyezni, akkor „bedobom a köztudatba”! Akkor elkezdődhet a Budapesti Csata - és ezzel veheti kezdetét az a „Négyéves Háború”, amelynek a végén a Progresszió Magyarország élére állhat!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr492139788

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki, ha nem Horváth Csaba? 2010.07.26. 11:21:02

Még nem dőlt el véglegesen, Horváth Csaba marad-e a szocialisták főpolgármester-jelöltje az önkormányzati választáson. Civil jelöltet egyelőre nem talál a párt, és ha a héten nem születik döntés más személyről, Horváth maradhat a jelölt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak ezeket ne 2010.07.09. 14:38:58

Te tenyleg igy gondolod???
Pontosan ez az a korlatolt gondolkodas, ami miatt itt tart a zorszag ahol: hogy a szent cel szentesit barmilyen eszkozt. Hat nem szentesit. A cel nem az, hogy ne Tarlos legyen a fopolgarmester, hanem az hogy egy alkalmas ember legyen. Erzed a kulonbseget?
Ha nem most, akkor majd 4 ev mulva. Vagy 8. Tok mindegy. Ha kibirt Budapest 20 ev Demszkyt, akkor ki fog birni 4 ev Tarlost is.
Az LMP-nek elemi erdeke, hogy semmi szin alatt ne boruljon ossze a szocialistakkal! Ez olyan lenne, mintha a csonakodat a Titanichoz lancolnad hozza, azert hogy 4 evig halk hangon beleszolhass a fovaros dolgaiba. A valasztoik 99% (beleertve engem is) azonnal es veglegesen elfordulnanak toluk. Nem akar senki meg egy szdszt a politikaban. Gondolkozz el rajta, hogy ebbol kinek milyen hosszu tavu haszna szarmazna. Ebbe beleertem a 2 millio budapestit is!

piefke 2010.07.09. 17:22:46

@ir srac:

Igen, így gondolom - és ezt is kell tenni!

„Szent célok”: Figyelj, ebben az országban épp az a baj, hogy nincsenek célok – no nem „szentek”, hanem reálisak! Ha figyelmesebben olvasod a posztot, láthatod, hogy nem „Tarlós ellen” íródott; az ő legyőzése egy folyamat kezdete, amely folyamat elvezethet oda, hogy 4 év múlva progresszív vezetése legyen az országnak. Leírtam a „pragmatikus okát” is, hogy miért kell Tarlós helyett egy rátermett és koncepcióval rendelkező városvezető: mert Tarlós főnöke nem szereti Budapestet, tehát „szívügye” sem lehet annak fejlesztése igazán.
Igen, kibírunk 4 év Tarlóst – de ugyan minek bírjuk ki, ha van jobb lehetőségünk is? Nekünk is, Budapestnek is!

Na most az MSZP-ről: Ott áll NAGY BETŰKKEL a posztban, hogy „NEM KELL SZÖVETKEZNIÜK” – tehát szó sincs semmiféle Titanichoz láncolásról! Azt várom tőlük el, hogy FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLTET ne állítsanak, az egész ennyi. Mert ha állítanak, akkor matematikai esélye sem marad egy LMP-s „saját jelöltnek”.

Egyébként: egy fővárosi kampánynak nem a múltról kell szólnia, hogy ki mit tett, mit lopott, hanem a jövőről! Aki a múlttal és egyes politikai erők bűneivel akar foglalkozni, az igazgassa a temetőket! A szocik így is-úgy is el fognak tűnni, kár tehát féltened tőlük az LMP-t – viszont: az LMP is el fog tűnni, ha sérelmi politikát folytat. Neked, mint LMP-s szavatónak, nem a szocik az ellenségeid – a te ellenségeid a fejlődésképtelen társadalom és az alkalmatlan vezetők.
Összefoglalva: nem az MSZP-re van szükségünk, hanem az MSZP választóira.
(Ja és Budapestnek csak 1,7 millió lakosa van.)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.12. 03:04:03

Huh, micsoda harci felhívás...
"Tarlóst azért is meg kell verni, mert ő Orbán embere – Orbán pedig utálja Budapestet." Ez nem valami "progresszív", hanem egy elég frusztrált és ostoba mondat:(
Mindenesetre megnézem, ha az mszp visszalép Jávor Benedek javára.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.12. 03:05:09

Huh, micsoda harci felhívás...
"Tarlóst azért is meg kell verni, mert ő Orbán embere – Orbán pedig utálja Budapestet." Ez nem valami "progresszív", hanem egy elég frusztrált és ostoba mondat:(
Mindenesetre megnézem, ha az mszp visszalép Jávor Benedek javára.

Bocs, ha kétszer ment el:)

piefke 2010.07.12. 09:56:51

@aesculus:

Jobb, ha kétszer, mintha egyszer sem!:-)

Egyébként: Azért nem célszerű egy olyan embert választani Budapest főpolgármesterének, aki egy Budapestet nem kedvelő embertől függ, mert ez a tény meg fog jelenni a város fejlesztésében. Ennek semmi köze sem a frusztráltsághoz, sem az én ostobaságomhoz. Az, hogy ki mit tart, érez fontosnak, mihez hogyan viszonyul érzelmileg is, meghatározza döntéseit is. Nyilvánvaló, hogy a városfejlesztés sem csupán „szakmai-kognitív tevékenység”.

Mivel te intenzíven foglalkozol építészeti és urbanisztikai kérdésekkel, bizonyára te is egyetértesz azzal, hogy mindez alapvetően „kulturális tevékenység”, éspedig e szónak abban az értelmében, hogy senki sem lehet képes a saját (általánosan vett) kulturális meghatározottsága felett teljesíteni. Nem várható sem Tarlóstól, sem a mögötte-felette álló Orbántól, hogy képesek lesznek akkorát lépni, ami elegendő lenne Budapest (nem csak urbanisztikai) dinamizálásához.

Én biztos vagyok abban, hogy létezik valaki, aki sokkal alkalmasabb erre a feladatra – aki akarja és tudná is ezt. Még az is lehet, hogy éppen te lennél az.:-)

És arról sincs szó, hogy az MSZP-nek Jávor Benedek javára kellene visszalépnie: a posztban arról írtam, hogy egy "mindkettőjüktől független főpolgármester-jelölt"-re van szükség - ami értelemszerűen nem lehet J. B.
Más kérdés, hogy a két emlegetett csapatban (LMP, MSZP) van-e – lehet-e elég megfontoltság ehhez? Erős kétségeim vannak. Az MSZP esetében nyilvánvaló , hogy csak azt teszik meg, amit ők a saját érdekükben állónak gondolnak (más kérdés, hogy valóban az-e az érdekük?). Az LMP-ről pedig az a benyomásom, hogy azt „öncélú” emberek hozták létre és ekként is vezetik és döntéseiket sem a tágabban vett stratégiai racionalitás, sem a nagyvonalúság nem jellemzi.

Én tehát „elvi esélyről” írtam – amit persze a magyarság nagyon szeret kihagyni! A poszt nem „Tarlós ellen”, hanem Budapestért íródott. Tudod: progresszív módra!:-)

(Egyébként olvastam a blogodat, sok jó gondolatot találtam benne. A Budapest-Hamburg párhuzam nagyon tanulságos!)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.12. 12:21:15

@piefke: köszi a választ, de elég sok olyan dolog van benne, ami feltételezés, vagy "városi legenda":
- Tarlós függ Orbántól. Nyilvánvaló, hogy Orbán eléggé kezében tartja a dolgokat, de nem tudom, hogy Tarlós mennyire függne tőle a munkája során. Illetve, hogy ez hogy jelenne meg a mindennapokban.
-Orbán nem szereti (sőt utálja) Budapestet. Ez a legenda az első Orbán-kormány idején keletkezett. Ekkor állították le a fétis, a négyes metró építését, nagy költségekre és előkészítetlenségre hivatkozva. És ugye ekkor volt a hisztéria a Nemzeti körül. Az elsőről annyit, hogy a mostani ötszázmilliárd költségéből nem hogy a felszíni közlekedést lehetett volna helyrerakni, de ki lehetett volna építeni egy gyorsvasúti rendszert. Az előkészítetlenséget asszem' nem kell ragoznom egy progresszív bloggernek:) A négyes metró maga a "reakció": a hetvenes években tervezték, a kiskörúti és BB. úti villamosok kiváltására, borzasztó sűrű megállókkal. Közben elfeledkeztek arról, hogy a város "felrobbant", vagyis "Budapest" vége nem a Keleföldi pu-nál, hanem Érd után van valahol... A másik ügy a Nemzeti: az épületet annak idején ugye az Erzsébet téren akarták volna felépíteni. Hiába állt ott korábban egy háztömb, többen jelezték akkor, hogy az egyik legfontosabb átszellőzési pontot akarják beépíteni. A kormányváltás után leállt az építkezés, és felépült az Erzsébet téren a park, ami (ha nem hagynák lerohadni) az egyik legérdekesebb kortárs európai park lenne (erről jut eszembe, írni is kéne róla:). A Nemzetit meg ugye felépítették a Lágymányosi hídnál. Való igaz, hogy maga az épület borzasztóan néz ki, de elhelyezése maga a progresszió:) : mikor felépült, mindenki sírt, hogy a prérin van, viszont már akkor látszódott, hogy a város egyik legjobb, legizgalmasabb területére épült, ahol a legnagyobb fejlődés várható a következő években.
Ez a két példa is szemlélteti, hogy ez a "gyűlölet" egy legenda, amit főleg Demszky körei találtak ki (akkor inkább a szocik gyűlölték a fővárost, akik elvonták az önkormányzatoktól az szja-t...)

Másrészt, Orbán sem hülye, nyilván tudja, hogy a Főváros ellen nem nyerhet. Viszont ha sikerül a Fidesznek rendet tennie, akkor "belophatja" magát a "vörös erőd" szívébe. Az meg a másik dolog, hogy ilyen fővárossal nem lesz nagy gazdasági fejlődés.

Amúgy jó a felvetés, hogy mi kell egy város dinamizálásához. Sejthető, hogy a városban rengeteg potenciál van, ami eddig kiaknázatlan maradt. Valószínűleg már csak azzal nagy energiák szabadíthatók fel, ha megszüntetik az akadályokat (gondolok itt olyan tök hétköznapi dologra, mint a borzasztó fővárosi bürokrácia).

Ezek a politikai dolgok szerintem már eldöntöttek: az LMP Jávort indítja, az MSZP valszeg Horváth Csabát.

Bocs, hogy ilyen hosszan, de Bp. elég nagy téma:)

(köszi, na, lesz is majd poszt a gödör-parkról:)

piefke 2010.07.12. 13:22:32

@aesculus:

A téma olyan sokrétű, hogy szerintem messze meghaladja egy oda-vissza kommentezgetés terjedelmét, ha van kedved, személyesen is beszélhetünk róla!

Ez vonatkozik a másik poszthoz írott kommentedre is.
süti beállítások módosítása