"A magyar emberek egy új rendszert alapítottak az országgyűlési választáson. Ez akkor is így van, ha az ellenzéki pártok ezt mind a mai napig képtelenek elfogadni" - közölte Szijjártó Péter.

Lehet-e „rendszer”-nek nevezni egy politikai gyakorlatot, amely egyetlen személy lelki szükségleteiből, állapotából származik? Lehet-e azt mondani, hogy ha ez az ember – és a hozzá csatlakozottak, akiket szintén saját önérdekeik és/vagy lelki igényeik tartanak mellette – egy tapasztalatlan, a demokráciában még járatlan nép „jobb híján”-döntése nyomán kormányt alakíthattak és több, mint 2/3-os parlamenti képviselethez jutottak, az „új rendszer”?

Mondjuk ki nyíltan, amit már úgyis minden elfogulatlan ember tud ebben az országban (és sokan határainkon kívül is): Orbán Viktor beteg! Figyelem: ez az állítás nem azonos tartalmú azzal, mint amikor politikai ellenfelei közül sokan Gyurcsány Ferencet mondták-tartották pszichiátriai esetnek. Az utóbbi ugyanis sosem tett olyasmiket „zsinórban”, amik Orbán Viktor és az egyértelműen és megkérdőjelezhetetlenül neki szolgáló kormány és országgyűlés utóbbi havi „teljesítményét” jellemzik. Gyurcsánynak is voltak/vannak olyan vonásai, amelyek miatt nem lehetett végül az a sikeres államférfi, aki-ami lenni kívánt, de ezek mértéke meg sem közelíti a „betegség” szintjét.

Az az ember viszont, aki talán nem is érzékeli, hogy „bohócot csinál magából” mindazzal, amit kormányfőkét tesz, abban az értelemben mindenképpen beteg, hogy a valóságérzéke, a felelősségteljes döntésre való képessége sérült és a tettei következményeivel sem képes reálisan számolni.

Nekem valahogy szegény Hagyó Miklós jut róla eszembe; megmagyarázom, miért. Ő 2007. elején kezdte meg „ámokfutását” a főpolgármester-helyettesi pozícióban. A dátum azért érdekes, mert akkor már túlvoltunk 2006. őszén és egyre világosabb volt, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány bukni fog; akkora volt a társadalom kiábrándulása és elfordulása tőlük, amit reálisan nem lehetet már „korrigálni”. Ráadásul ott volt a megveszekedetten a hatalomra éhes Fidesz, amely mindenre képes volt annak érdekében, hogy a végletekig fokozza a feszültséget és az embereknek „bebizonyítsa” a szoclibek alkalmatlanságát.

És mit tett Hagyó? Elkezdett lopni – akkor, amikor pedig világos volt, hogy a haverok bukni fognak! És akkor ki védheti őt meg? Senki, sőt: nyilván „le fogják vadászni”! De ő sem érzékelte a realitást, ment tovább és egyre tovább a maga útján… És belebukott! Most pedig a hideg nyár elején kérhetett be a börtönbe jégergatyát.

Ezért emlékeztet rá Orbán: ő sem törődik azzal  hogy vajon „meg lehet-e úszni” hosszabb távon is, amit csinál… Mostanra kiderült, hogy a „szöveg” mögött nincs semmi, nincs se koncepció, se felkészültség (pedig istenem, 8 éve volt rá!) és ami a legrosszabb: nem is érdekli ez az egész kormányzási meló – neki A HATALOM MAGA kell! De mi más ez: a hatalom önmagáért való akarása, mint betegség?

Meg lehet-e úszni egy koncepciótlan kormányzást, akármekkora is a JELENLEGI parlamenti többsége egy kormánynak? Nem, mert csak a jó, konzekvens kormányzás képes elégséges erőforrásokat teremteni, az országot dinamizálni. Ha nincsenek erőforrások és/vagy azokat ostobaságokra pazarolják alkalmatlan emberek, akkor előbb-utóbb akkora lesz a társadalom elégedetlensége és akkora lesz még a legelszántabb és leghiszékenyebb hívek csalódása is, hogy semmiféle alkotmánytrükközés, semekkora médiamonopólium nem lesz képes megmenteni Orbánt a bukástól. És ebből a szempontból ráadásul Orbán és a Fidesz azonossága nem áll fenn örökké: ha hívei megérzik a ”dögszagot” rajta, bizony, el fogják hagyni és megpróbálnak nálánál realistább, egészségesebb személyiséget a pártjuk élére állítani – meg fogják keresi a saját Bajnaijukat!

A Fidesz egyetlen esélye arra, hogy 2014-et „túléljék”, ha Orbán minél előbb átmegy egy „tekintélyes, de nem beleavatkozó” köztársasági elnöki pozícióba és hagyja, hogy az őt egyébként sem érdeklő kormányzásra kitermeljen a pártja egy „ügyvezető miniszterelnököt”.

…Különben neki is kell majd a jégergatya – mert a diliházban is lehet hideg!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr932128478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása