2010.06.11. 13:48 Szerző: Blandly

Enyém!

…eljött az idő arra, hogy a gazdaságban is új kerüljön a régi helyébe, mert a régi rendszer nem alkalmas arra, hogy kivezesse az országot a jelenlegi helyzetből!” - ezzel a vadonatújnak szánt bevezetéssel indította útjára Orbán Viktor a 29 pontos kényszeresen különbözni akaró akciótervét.

 

A napokban zajló eseményeket követően kedvem lenne a kályhától indulni (ld. A bajok c. posztot!), onnan, hogy mi a valódi oka annak, hogy az emberek csalnak, feketéznek, nem teszik hozzá a közöshöz a sajátjukat – természetesen a racionális okokon túl. Mindamellett őszintén sajnálom, hogy továbbra sem mozdulunk majd előbbre, mert a két legfőbb mércéje mégiscsak az egy demokratikus államnak, hogy a polgárok hogyan élnek a szavazati jogukkal és milyen módon adóznak a közjó érdekében.

 

Ehhez képest látjuk a szakemberek számításait, a különféle táblázatokat; mennyi marad majd a pénztárcánkban az egykulcsos Áfa bevezetését követően: kik szívnak majd továbbra is, ill. miért nincs jelentősége érdemben beszélni szuperbruttó eltörlésről, családi adózásról (nevéből következően francia mintáról is gondolkodhatnánk, de nyugodjon meg mindenki, szó sincs erről!), vagy éppen nyereségadó sávot tologatni. Józan ítélőképességünk birtokában azt is el tudjuk képzelni, hogy a bankok, pénzintézetek, biztosítók ilyen mértékű megsarcolása milyen következményeket von majd maga után – ui. ott üzletemberek kalkulálnak, nem paprikajancsik!

 

Azonban a Fidesz reformnak nevezett, társadalmi összefogásra építő akciója - szerintem inkább hívjuk pénzek átcsoportosításának - továbbra  sem világít rá arra a strukturális hibára, hogy szarul, nagyon alacsony hatásfokkal hasznosítja vagy osztja el újra a polgárok és vállalkozások munkájával megtermelt értékeket. Lényegesen rosszabbul, mint maga az egyén/vállalkozó tenné. Pedig óriási felelősségtudattal kellene mérlegelniük, hogy közben darabokra hullik az egészségügy és az oktatás!

 

Nagyon leegyszerűsítve: továbbra is az a helyzet fog fennállni, hogy „Jobb az nálam, mint tenálad!”. Orbán egyetlen motiváló rugóra jár, népszerű akar maradni hívei vagy alattvalói előtt: „Továbbra is államilag támogatok, segélyezek, rászorulókat gyártok”. Ezzel elérem az igazi célomat - és különben is több marad akkor az igazán fontos dolgokra: a hatalom megtartásához szükséges korrumpálni, szavazatot venni, az orruknál fogva vezetni az embereket…

 

- Enyém! – mondja Orbán… A hatalom, az ország – és talán a ti szeretetek is!

 

Ezért van minden, erre megy ki az egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr992074184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása