A közelmúlt ballib politikája arra az illuzórikus feltételezésre alapult, hogy a Magyar Köztársaság polgárai értik és szívesen gyakorolják a demokráciát és egyetértenek az öngondoskodás és az abból következő kicsi, viszonylag gyenge állam elvével és gyakorlatával. Nyilván súlyosan tévedtek.

A jelen jobbközép politikai éra urai tudják, hogy a fentiekben tévedett a ballib: ők ezért eleve egy erős és gondoskodó állam ideájával léptek fel, amely nemigen ró intellektuális terheket polgáraira. Nem várja tőlük, hogy ők, közösen döntsenek célokról és módszerekről – ellenkezőleg: azt ígéri nekik, hogy ezzel ne legyen gondjuk, megteszik ők, fent, elvégre épp ezért vannak ott!

Mármost, látszólag ezzel a jobbközép urak közelebb hozták a valósághoz a magyar politikát, hiszen ez a fajta centrális rendszer jobban leképezi a magyar közmentalitást… Azonban: ahhoz, hogy elvileg működhessen ez a modell, minimum az kell, hogy a fent lévők jól tudjanak célozni és telibe is találjanak. A realitások világában keressenek célokat és azokat valóban működőképes módszerekkel el is érjék. Ha ez nem megy nekik, akkor a nép csalódni fog bennük. Ha csalódik, megkérdőjelezi az alkalmasságukat és ezzel a legitimitásukat is – magyarán: az első adandó alkalommal elhajtja őket.

Orbán és társai pedig hadilábon állnak a valósággal. Azzal ugyanis csak azok képesek jó viszonyt ápolni, akik eleve alapvetően jól érzik abban (a valóságban) magukat és nem azt szokták meg, hogy a valóság sokszor saját hiányaikkal szembesíti őket: hol (fiatalkorukban) kívülálltak az oly áhított eliten, hol kívülkerültek az oly áhított hatalmon (2002-ben és 2006-ban). Ha pedig valaki rosszul érzi magát a valóságban, akkor azon kívül kezd megoldásokat keresni – ez történt a FIDESZ prominenseivel is. Gondoljunk arra, miket mondanak a gazdaságról, gondoljunk arra, milyen reális haszna lehet az elkapkodott kettős állampolgárságnak, gondoljunk arra, hogy lelkükben és cselekedeteikben ma, a totális hatalom birtokában is tovább hadakoznak – mondjuk, pl. – az őszödi beszéddel, ami 4 éve és Trianonnal, ami 90 éve volt…

Tehát: azzal, hogy nincsenek tekintettel a realitásokra, valójában még messzebb kerültek a való világtól, mint a ballibek: azok legalább időnként (Bajnai) valóságos problémákat igyekeztek adekvát módszerekkel kezelni, míg a jelek szerint Orbánék szeretik a valóságot elképzeléseikhez görbíteni…

Fentebb azt írtam, hogy ha a nép csalódik bennük, akkor el fogja hajtani őket. Hogyan is történik ez a csalódás? Most sokan erőnek erejével akarnak bízni abban, hogy Orbánnak sikerülni fog – mert másban most igazán nem bízhatnak: a szocik kiábrándítóak, a Jobbiktól tartanak (még nem elég frusztráltak akkora agresszivitáshoz), önmagukban pedig végképp nem bíznak, hiszen kicsinek, erőtlennek és kiszolgáltatottnak érzik magukat, akik egyedül vannak egy ellenséges és érthetetlen világban. Mármost, ha megtapasztalják, hogy Orbán sem tudja, mitévő is legyen, ha megérzik rajta az elbizonytalanodást, akkor meginog a belé vetett hitük – és pánikba, vagy apátiába esnek.

Fentebb azt írtam, hogy a mai Orbán-hívők még nem elég frusztráltak ahhoz, hogy Jobbik-hívőkké váljanak. Ha bekövetkezik a kiábrándulás és a pánik, akkor viszont már épp eléggé azok lesznek – és akkor válhat kormányzópárttá a Jobbik! Vagy akkor, ha az apatikus korábbi Orbán-hívők csatlakoznak a már ma is meglehetősen apatikus volt ballibesekhez, ha ők is tömegesen fognak eltűnni az aktív szavazók soraiból – és így a Jobbik-fanoké lehet az abszolút többség.

És ha jön a Jobbik, akkor ezzel még a FIDESZ-énél is illuzórikusabb kurzus következik. Ő ugyanis már nem egyszerűen rosszul érzik magukat a valóságban: sokan közülük nem is a valóságot érzékelik valóságnak (ezzel át is mentünk a személyiségelemzés terepére…). Az a lehető legrosszabb politikus, aki nemhogy nem a valóságban akar politizálni, nemhogy csak egyszerűen szembemenne a valósággal, hanem aki az illúzióit fogadja el valóságnak és abban hoz döntéseket, abban határozza meg a céljainkat és abban jelöl ki utakat…

Vissza kell térnie a politikai elitnek a valóságba, mielőtt nagyon nagy baj lesz. De – ahogy ezt fentebb taglaltam – ettől a politikai elittől ez nem várható el, éspedig objektív okok következtében.

Mi lesz itt?

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr182038031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása