2010.05.27. 19:53 Szerző: piefke

Gyenge ideológiák

 

 

 

 

A magyar közéletben jelen van néhány kisebb-nagyobb csoport, amelyek önmagukat valahol a humanista-alternatív-öko-balos-antiglobalista körvonallal leírható térben pozícionálják. A csoportok közös jellemzője, hogy leginkább humánértelmiségi húszas-harmincasok alkotják őket. Anyagi erőforrásaik nullaközeliek, szellemi erők terén viszont – elvileg – akár nagyon erősek is lehetnének.

És ezzel az elvileggel már ott is vagyunk az írás címénél: azért csak elvileg erősek, mert az ideológiák, melyek köré a csoportjaikat szervezik, nem elég erősek, nem adják érvényes és teljes körű leírását, magyarázatát a minket itt és most körülvevő valóságos társadalomnak.

Vannak közöttük importideológiák: már történetű népek más problémái szülték őket (antiglobalisták). Vannak olyanok, amelyek az emberre alapvetően jellemző együttműködési készségből, agressziókerülésből és altruizmusból akarnak általános társadalomszervező eszmét gyúrni (humanisták). Vannak, amelyek egy alapvetően korosztályos helykeresésből táplálkoznak (alternatívok). Vannak, akik nem értvén, nem látván át a modern technikai civilizációt létrehozó, fenntartó és működtető erőket és törvényszerűségeket, minimalizálni szeretnék ezek hatását az emberi életre (ökok). Vannak olyanok is, amelyek úgy akarnak forradalmi, mindent átrendező, igazságos jövőt teremteni, hogy egy másfél évszázados ideológia, a marxizmus valamiféle update-elt változatát hirdetik (balosok).

Nincs azonban olyan e csoportok között, amely vállalkozott volna egy saját fejlesztésű ideológia kidolgozására. Olyanra amely az ember alapvető evolúciós örökségéből indulva ki, nem csupán társadalomtudományos, hanem XXI. századi természettudományos nézőpontból is leírná a társadalmat és annak jelenségeit – ráadásul mindezt kiegészítve a magyar társadalomra vonatkozó spec. anyaggal is. És mivel nincs ilyen holisztikus ideológia, ezért nem adhatnak e csoportok valóban működő megoldásokat sem problémáinkra. Ha nem ismerjük a gépezetet, akkor javítani sem tudjuk.

Az említett csoportok legtöbbike igazán szeretne javítani a magyar társadalmon és tagjaik közül számosan kellően tettrekészek is lennének. Azonban a gyenge ideológiák nem engedik kibontakozni a bennük elvileg ott lévő erőt.

Ha valóban változatni akarunk, akkor nem úszhatjuk meg egy koherens, új ideológia kidolgozását. Nem úszhatjuk meg azt sem, hogy ha már van ilyen, akkor azt minél szélesebb körben és minél gyorsabban megismertessük, hogy kifejthesse szervező-irányadó hatását. Ehhez a már meglévő közösségek „szellemi feljavítása” egy lehet a jó megoldások közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr152036369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása