2010.05.24. 12:19 Szerző: piefke

"Tetszettek volna...!"

Tetszettek volna forradalmat csinálni!” – Antall József

Számos írás jelent-jelenik meg mostanában „nem jobboldali” szerzőktől, akik elemezgetik a 2/3-ot és latolgatják a jövőt… Siratják a demokráciát, közben folyton azt kérdezgetik: ki hozza rendbe a baloldalt? Pontosan leírják, hogy a magyar választók egy tekintélyes részének nem demokrata mentalitása és mindent az államtól várása juttatta a jobboldalt ekkora többséghez (és itt a jobboldal nem csak a FIDESZ, hanem a Jobbikot is jelenti!).

Ez a háború papíron folyik – és a papírháborúk jellegzetessége, hogy sosem pótolják a valódi cselekvést. A valódi háborút a jobboldal megnyerte – már évekkel a csata előtt. Csata ui. nem is volt: az ellenfél feloszlott, mielőtt elért volna a harctérre. Már volt arról szó, hogy Magyarországon 2010 áprilisában nem volt választás a szónak abban az értelmében, hogy különböző értékrendek és az azokat megtestesítő különböző, vezetésre sokak által alkalmasnak tartott személyek között lehetett volna választani. Mi volt a választék? Az, hogy valakinek elegendő-e Orbán?, vagy sem. Abban lehetett választani, hogy magunkat teljesen Orbánra bízzuk-e, vagy inkább a „totális nemzetvédelemre” összpontosítsunk? Minden más lehetőség – szocik, MDF, LMP – ehhez képes marginális volt: egyikük sem képviselt önmagában, önmaga erejéből komoly vonzóerőt; aki akart, éppen rájuk testálhatott pár százalékot…

A jelenség magyarázata természetesen nem az, hogy ma Magyarországon nincsenek számosan, akik a modern, progresszív, (Gy. F. szavával élve) nyugatos társadalomideál hívei lennének – vagy megfordítva: nem az a helyzet, hogy a jobboldal meggyőzte a társadalmat. Az ok a progresszívek szervezetlensége – ennek oka pedig az, hogy ezt a megszervezést senki sem végezte el-volt képes megszervezni, mert a progresszív oldalon nem volt jelen kellően erős személyiség ehhez.

A most olyan okos és annyira aggódó papírdemokraták pedig ahelyett, hogy MOST irkálnának, KORÁBBAN, „tetszettek volna alkalmas vezetőket felkutatni”!

…De demokratikus-e egy erős vezető? Összefér-e egymással ő és a progresszió? Nos, IGEN! Sőt: ez látszik ma a progresszió egyetlen magyarországi esélyének!

Ne feledjük: attól, hogy valaki Magyarországon progresszív és nyugatos, még magyar: nem biztos, hogy teljesen távol áll tőle ugyanaz az igény arra, hogy valaki mondja meg a tutit! – ez, ha belegondolunk, egyébként természetes is, a legerősebb demokráciákban is jelen van a vezető… Igenis: vannak, kell, hogy legyenek olyan emberel, akik kiemelkedő képességeik révén képesek meglátni és másokkal is megláttatni összefüggéseket, igazságokat, ezek alapján pedig kijelölni célokat és utakat. Ahogy Newton az anyagi világra nézvést megállapította, hogy egy mindenféle anyagkoncentrációktól mentes teljesen homogén, egyenletes eloszlás nem lehetséges, úgy az emberi közösségek, társadalmak esetében is téves az a vulgárdemokrata elképzelés, amely szerint mindenkinek ugyanakkora politikai ereje van-kell, hogy legyen. A demokrácia nem ettől demokrácia, hanem attól, hogy tisztán érvényesül a tehetség, a rátermettség.

Nos, a tehetséges és a rátermett szervezők-vezető hiánya, egy igazán koncepciózus, a mai magyar társadalomról és annak kívánatos és lehetséges jövőjéről nagyszabásúan gondolkodni képes vezető hiánya tette lehetővé a jobboldal sikerét. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az emberek csak akkor menekülnek vissza a régibe, ha nincs, aki az újat megismertesse velük, eloszlassa félelmeiket azzal kapcsolatban, hogy elég erősek leszünk-e ahhoz, hogy új utakon sikereket érjünk el? Ha van-lett volna valaki a progresszív oldalon, aki képes erre, akkor a múlt erői defenzióba kényszerültek volna, mert a jobboldal, a konzervativizmus eleve defenzív. Most az volt a szerencséje, hogy épp senki sem volt, aki támadta volna.

De semmi sem zárja ki azt, hogy a közeljövőben megjelenjenek a támadók...

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr162027269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása